Grupul farmaceutic american Eli Lilly a anunțat marți suspendarea unui studiu clinic al tratamentului său experimental cu anticorpi împotriva Covid-19 din motive de siguranță, potrivit AFP.

Cercetare anticorpiFoto: Ole Spata / AFP / Profimedia

"Știm că, doar ca măsură de precauție, comitetul independent de monitorizare a sănătății din procesul ACTIV-3 a recomandat o pauză în recrutări", a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP, vorbind despre un proces care implică pacienți cu Covid-19 spitalizați. Lilly sprijina decizia comitetului independent de a asigura siguranta pacientilor care participa la studiu.

Tratamentul este similar cu ceea ce Donald Trump a primit la scurt timp după apariția simptomelor sale de Covid-19: aceștia sunt anticorpi sintetici injectați intravenos și care sunt fabricați special pentru a neutraliza coronavirusul responsabil de boală, înlocuind de facto sistemul imunitar.

Trump a primit anticorpi fabricați de compania americană Regeneron și a lăudat eficacitatea lor după externarea din spital, promițându-i că îi va autoriza pentru toți pacienții și îi va distribui gratuit.

Cele două companii s-au adresat săptămâna trecută la Agenția SUA pentru Medicamente (FDA) pentru aprobarea urgentă a tratamentelor lor, însă FDA trebuie mai întâi să verifice siguranța lor și posibilitatea unor reacții adverse grave.

Declarația lui Eli Lilly nu a indicat dacă alte studii care testează în prezent anticorpii sintetici au fost fost puse în situația de a suspenda studiile clinice.