Rusia a înregistrat marți un număr record de noi cazuri de COVID-19 și de decese cauzate de coronavirus, numărul total al persoanelor care au contractat SARS-CoV-2 în această țară de la izbucnirea pandemiei ajungând la 1.326.178, transmite Reuters și The Moscow Times.

Coronavirus in RusiaFoto: Profimedia Images/Sergei Savostyanov/TASS

Autoritățile afirmă însă că nu intenționează să introducă noi măsuri de carantină în pofida agravării pandemiei.

Anna Popova, directorul Rospotrebnadzor - serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației, a declarat marți că autoritățile ruse nu văd nevoia impunerii unor noi restricții asupra activității economice.

„În pofida creșterii numărului de noi cazuri, astăzi în Rusia nu discutăm despre blocarea economiei, suspendarea unor sectoare ale economiei sau domenii de afaceri deoarece nu vedem niciun motiv pentru a face asta”, a declarat Popova.

Comentariul acesteia a venit la o zi după ce Kremlinul a afirmat că Rusia își permite un răspuns mai flexibil la pandemia de COVID-19 decât în timpul primului val când a introdus carantina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia are mai mult loc de manevră decât în perioada de debut a pandemiei datorită îmbunătățirii îngrijirilor medicale, suplimentării numărului de paturi și existenței unui sistem testat de combatere a virusului.

Marți, un secretar de stat din ministerul sănătății rus a anunțat că aproape 90% din paturile de spital alocate cazurilor de COVID-19 sunt în prezent ocupate, adăugând însă că 20% din pacienții internați au simptome ușoare și pot fi trimiși acasă.

Alexander Gorelov, director adjunct al unui institut de cercetare din subordinea Rospotrebnadzor, a afirmat că se așteaptă ca numărul de noi contagieri să crească pentru aproximativ încă 20 de zile.

Capitala Moscova rămâne epicentrul pandemiei în țara condusă de Vladimir Putin, raportând marți 4.618 de noi cazuri la o populație de 13 milioane de locuitori.

Primăria Moscovei a deschis două spitale temporare și a ordonat companiilor să trimită cel puțin 30% din angajați să lucreze de acasă.

Celula de criză responsabilă de gestionarea pandemiei de COVID-19 din Rusia a raportat marți 13.868 de noi contagieri și 244 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore, numărul oficial al persoanelor care și-au pierdut viața din cauza coronavirusului în această țară ajungând la 22.966.

Rusia are al patrulea cel mai mare număr de infecții cu SARS-CoV-2 la nivel mondial după Statele Unite, India și Brazilia.

Citește și: