​Guvernul SUA investește aproape jumătate de miliard de dolari în dezvoltarea și distribuirea pe scară largă a unui tratament împotriva Covid-19 al companiei britanice AstraZeneca, aflat într-o fază avansată a studiilor clinice, a anunțat gigantul farmaceutic într-un comunicat luni, potrivit AFP.

AstraZenecaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Cu o investiție de 486 de milioane de dolari, guvernul american va contribui la dezvoltarea și distribuirea a 100.000 de doze până la finalul anului 2020 și va putea să achiziționeze încă un milion de doze în 2021, se precizează în comunicat.

„Combinația de anticorpi AZD7442 avansează rapid în cadrul testelor de fază 3”, au adăugat reprezentanții AstraZeneca.

Două studii derulate „în Statele Unite și în alte părți” vor cuprinde „6.000 de adulți pentru prevenirea îmbolnăvirii cu Covid-19, iar teste suplimentare pe circa 4.000 de adulți vor viza tratarea contaminărilor” cu noul coronavirus, au explicat ei.

Grupul farmaceutic britanic, care, în paralel, dezvoltă în colaborare cu Universitatea Oxford un „vaccin candidat”, considerat unul dintre cele mai promiţătoare, a anunţat la sfârşitul lunii august că a lansat testele de fază 1 pentru medicamentul său AZD7442, deja finanţate cu până la 25 de milioane de dolari de către guvernul american.

Medicamentul AZD7442 este o combinaţie de doi anticorpi de lungă durată, derivaţi de la pacienţi convalescenţi cu Covid-19 și descoperiţi de centrul medical al Universităţii Vanderbilt din SUA. Licenţa pentru acest medicament a fost obţinută de AstraZeneca în luna iunie.