Masca de protecție devine obligatorie, de miercuri, în toate spațiile publice din județul Argeș. Autoritățile județene au continuat luni să impună restricții în zonele unde rata de infectare este mai mare de 1,5 la o mie de locuitori.

Foto:

Conform deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Argeș, obligativitatea nu se aplică copiilor cu vârsta de până la 5 ani, scrie Mediafax. Purtarea măștii de protecție în spațiile publice este obligatorie din 30 iulie în județul Argeș pentru grupurile mai mari de două persoane.

Potrivit Prefecturii, cei care nu se vor conforma noii decizii riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 lei, în baza Legii 55/2020.

Purtarea măștii devine obligatorie și în orașul Brăila și în 13 localități din județ

Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile publice și în orașul Brăila și în alte 13 localități din județ, începând de marți, a decis Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă., potrivit Mediafax.

Este vorba de localitățile Berteștii de Jos, Chichinețu, Batogu, Vultureni, Frecăței, Drogu, Gulianca, Cotu Lung, Muchea, Căldărușa, Tudor Vladimirescu, Baldovinești și Zăvoaia.

Comitetul pentru Situații de Urgență a mai decis că pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole sau concerte numărul maxim de participanţi în spații închise va fi de 25 persoane și în spații deschise va fi de 50 persoane.

De asemenea, în cazul restaurantelor programul de lucru este stabilit între orele 6.00 – 23.00, iar ultima comandă va fi luată la 22.00. La o masă vor avea să participe maximum patru persoane, dacă sunt din familii diferite.

Galați: Masca devine obligatorie, restaurantele rămân închise. Cetățenii vor primi mesajul RO-ALERT

Masca devine obligatorie și restaurantele rămân închise încă o săptămână în orașul Galați și în mai multe localități din județ, informează Mediafax. Cetățenii din zonele afectate de epidemia de Covid 19 vor primi mesajul RO-ALERT.

Comitetul județean pentru Situații de Urgență a anunțat că începând de marți, de la ora 06.00, în municipiul Galați și în comunele Cuca, Gohor, Ivești, Șendren și Vânători, în toate spațiile publice, atât cele interioare, cât și cele exterioare, este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura.

Restaurantele, cafenelele, teatrele și cazinourile vor fi închise încă șapte zile în localitățile menționate.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi va transmite zilnic, prin aplicația RO-ALERT, mesaje pentru respectarea măsurilor preventive împotriva îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2, la nivelul localităților unde incidența cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 cazuri/1000 de locuitori.

Masca devine obligatorie în tot județul Vâlcea. În Râmnicu Vâlcea se închid creșele

Masca devine obligatorie în tot județul Vâlcea, iar în orașul Râmnicu Vâlcea se închid creșele, anunță Mediafax. De asemenea, în 31 de localități din județ au fost interzise spectacolele, concertele, evenimentele private și religioase și au fost introduse restricții în funcționarea restaurantelor și cafenelelor.

Măsurile au fost luate luni de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Membrii comitetului au stabilit că, din cauza înmulțirii cazurilor de infectare cu Covid 19, purtarea măștii va fi obligatorie în tot județul Vâlcea, începând de miercuri.

De asemenea, membrii CJSU Vâlcea au hotărât ca, în perioada 14 – 28 octombrie, în 31 de localități din județ, care înregistrează o rată de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 1,5/1000 de locuitori, organizarea de activități, întruniri, vizite și alte evenimente private în cadrul gospodăriilor populației, cu participarea a mai mult de 25 de persoane în același timp, să fie interzisă. În plus, activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor din aceste localități să fie permisă doar în intervalul orar 07.00 – 22.00 și doar pentru 1/3 din capacitatea autorizată a acestora.

În cazul restaurantelor și cafenelor cu activitate în exteriorul clădirilor din aceste localități, programul de funcționare în următoarele două săptămâni va fi, de asemenea, permis doar în intervalul orar 07:00 - 22:00.

Totodată, în aceste 31 de localități sunt suspendate: activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, activitatea cinematografelor, organizarea de spectacole, concerte și evenimente culturale, precum și organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, zile onomastice etc) și rânduieli bisericești (pomeni și parastase) atât în localurile publice situate în spații închise (restaurante, cafenele, săli de evenimente) cât și în cele din spații deschise (terase, corturi, foișoare etc).

În aceste localități sunt interzise și evenimentele publice ocazionale, târguri săptămânale, târguri de produse tradiționale, bâlciuri, talciocuri, piețe volante.

Potrivit autorităților din Vâlcea, localitățile din județ în care s-a depășit pragul critic de infectări cu virusul SARS-CoV-2 de 1,5 /1000 de locuitori și în care se vor aplica aceste restricții sunt: Milcoiu (9,66), Râmnicu Vâlcea (4,45), Stoenești (4,16), Titești (4,15), Drăgoești (3,10), Olanu (3,10), Șirineasa (3,09), Golești (3,07), Pietrari (3,05), Vlădești (3,00), Brezoi (2,95), Băile Olănești (2,92), Călimănești (2,74), Costești (2,60), Bujoreni (2,56), Păușești Măglași (2,48), Stoilești (2,46), Sălătrucel (2,27), Ștefănești (2,20), Runcu (2,15), Nicolae Bălcescu (2,12), Budești (2,09), Păușești Otăsău (2,01), Mihăești (1,90), Galicea (1,89), Ocnele Mari (1,74); Lădești (1,71), Malaia (1,69), Ionești (1,67), Dăești (1,58) și Bărbătești (1,55).

Potrivit hotărârii adoptate, toate unitățile școlare din localitățile unde incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori vor trece pe scenariul roșu. Nu în cele din urmă, activitatea creșelor din municipiul Râmnicu Vâlcea va fi suspendată.

Obligativitatea purtării măștii în spațiile publice, și în Timiș

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a aprobat luni o hotărâre potrivit căreia se vor închide restaurantele, barurile, cluburile în interior, iar masca devine obligatorie în tot judeţul.

Astfel, pe întreg teritoriul judeţului Timiş se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, pe toată perioada stării de alertă, în spaţiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul şi gura, respectiv pe o rază de 100 m în jurul unităţilor de învăţământ, în pieţe comerciale, târguri, oboare, pieţe de vechituri, pieţe agroalimentare, zone de aşteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituţii şi societăţi comerciale, staţii de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice şi private, evenimente culturale publice şi private şi manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe şi rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităţilor şi falezele din interiorul localităţilor, parcările şi zonele de agrement adiacente centrelor comerciale şi mall-uri, în intervalul orar 6.00 – 24.00, scrie News.ro.

În localităţile unde a fost depăşit pragul de 1,5/1000 de locuitori, pe o perioadă de 14 zile, se suspendă activităţile cu publicul în interiorul clădirilor a tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, săli de evenimente, cafenelelor. Restaurantele pot funcţiona în regim take away (la pachet) şi livrare la domiciliu. excepţie fac restaurantele şi cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor şi unităţilor de cazare.

Totodată, se suspendă activitatea barurilor, cluburilor şi discotecilor din interiorul clădirilor. Şi activitatea cinematografelor şi a jocurilor de noroc se suspendă.

În 27 de localităţi din Timiş rata de infectare la mia de locuitori depăşeşte 1,5: Buziaş – 2,86, Făget – 1,84, Sânnicolau Mare – 2,34, Belinţ 1,63, Dudeştii Noi- 3,78, Dudeştii Vechi – 1,6, Dumbrăviţa - 2,18, Găvojdia - 2,44, Ghiroda – 2,15, Ghizela – 1,74, Giroc - 2,28, Moşniţa Nouă- 2,21, Şag – 1,69, Saravale – 2,34, Teremia Mare – 1,70, Valcani 1,57. Timişoara – 1,91, Cenei – 1,63, Coşteiu – 1,8, Foeni – 5,74, Iecea Mare – 2,21, Jamu Mare – 1,66, Jebel – 3,26, Pesac – 2,97, Pişchia- 1,56, Sânandrei – 1,86, Secaş 2,87. De asemenea, în 4 localităţi s-a depăşit pragul de 3 la mia de locuitori:Dudeştii Noi – 3,78, Foeni – 5,74, Giroc – 3,01 şi Jebel – 3,26.

În Vatra Dornei şi Cacica se închid restaurantele, cafenelele, teatrele, iar masca e obligatorie în jurul şcolilor

CJSU Suceava a decis în şedinţa de luni ca restaurantele, cafenelele, teatrele şi cinematografele din Vatra Dornei şi Cacica să-şi suspende activitatea, iar în proximitatea şcolilor va fi obligatorie purtarea măştii de protecţie, începând din 13 octombrie, a informat Instituţia Prefectului, scrie Agerpres.

Totodată, se închid sălile de jocuri de noroc, cu excepţia pariurilor şi loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară.

În CJSU s-a decis şi modificarea scenariului de funcţionare pentru unităţi de învăţământ din trei localităţi ale judeţului - Suceava, Fundu Moldovei şi Todireşti.

Conform Prefecturii Suceava, toate administraţiile publice locale din judeţ vor intensifica măsurile de prevenire a răspândirii riscului epidemiologic în cadrul locaţiilor în care există un aflux mare de persoane - pieţe, târguri, expoziţii etc., asigurând măsurile necesare pentru stabilirea a minimum două fluxuri funcţionale (acces şi evacuare persoane) în cadrul obiectivelor, asigurarea punctelor de triaj epidemiologic la accesul în obiective (controlul temperaturii cu termometre noncontact, verificarea purtării mijloacelor individuale de protecţie), limitarea accesului persoanelor prin temporizare, astfel încât să se asigure distanţarea socială de minimum 2 metri între persoane, respectiv minimum 4 mp/persoană, asigurarea unor puncte de dezinfecţie a mâinilor în cadrul acestor locaţii, monitorizarea respectării de către participanţi a conduitei preventive în domeniul epidemiologic, precum şi alte măsuri stabilite prin hotărâri ale comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, scrie Agerpres.

Restricții și în Târgu Mureș și în alte 16 localități din județ

Autoritățile județene au impus o serie de restricții la Târgu Mureș și în alte 16 localități din județul Mureș unde incidența cazurilor de COVID-19 a depășit 1,5 la mia de locuitori.

Măsurile de restricție au fost stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și vor fi impuse începând de miercuri în localitățile Târgu Mureș, Ungheni, Aluniș, Băla, Band, Brâncovenești, Corunca, Cristești, Cucerdea, Cuci, Lunca, Papiu Ilarian, Râciu, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Sântana de Mureș și Voivodeni, potrivit Mediafax.

Autoritățile au decis să închidă toate restaurantele, cafenelele și cazinourile din cele 17 localități. Vor rămâne deschise restaurantele și cafenelele aflate în hoteluri și pensiuni, doar pentru clienții unităților de cazare. Restricțiile vor fi în vigoare șapte zile.

Totodată, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat scenariile de funcționare a unităților de învățământ din județul Mureș. În urma adoptării acestei hotărâri, 385 de unități de învățământ funcționează în scenariul verde, 188 de unități de învățământ sunt în scenariul galben-hibrid și 15 unități de învățământ se află în scenariul roșu-online.

Harghita: Numărul localităţilor în care au fost impuse restricţii a ajuns la 15

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Harghita a inclus, luni, municipiul Odorheiu Secuiesc şi comuna Mugeni pe lista localităţilor unde se impun măsuri de restricţie, întrucât rata de infectare este mai mare de 1,5 la o mie de locuitori.

Cele două localităţi se alătură municipiului Miercurea Ciuc, oraşului Vlăhiţa şi comunelor Brădeşti, Cârţa, Ciumani, Dăneşti, Gălăuţaş, Mădăraş, Mihăileni, Păuleni Ciuc, Racu, Sânmartin şi Siculeni, unde au fost impuse restricţii săptămâna trecută.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a precizat că potrivit hotărârii CJSU, de luni seara până în 18 octombrie barurile, cafenelele, cluburile, discotecile şi alte localuri vor fi închise.

Totodată, în cele 15 localităţi se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, "pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, pe o rază de 50 de metri în jurul perimetrului exterior al tuturor unităţilor de învăţământ".

CJSU Harghita "recomandă ferm purtarea măştii pe toata durata deplasării în afara domiciliului", iar persoanelor vulnerabile li se recomandă să evite frecventarea locurilor publice aglomerate.

Concertele, spectacolele, târgurile, bâlciurile sau evenimentele sportive se pot desfăşura doar cu condiţia respectării măsurilor de distanţare şi siguranţă sanitară în vigoare, iar organizarea sărbătorilor religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă.

Potrivit hotărârii CJSU Harghita, în toate localităţile judeţului se vor decala orele de început şi sfârşit ale activităţii instituţiilor, pentru reducerea aglomerării la orele de vârf, se va organiza munca la distanţă în instituţii publice, acolo unde este posibil, pentru a reduce aglomerarea din birouri şi se introduce obligativitatea igienizării spaţiilor comune din imobile (lift, casa scărilor) de către asociaţiile de proprietari cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale.

Primarul din Miercurea Ciuc susţine că rata de infectare se apropie de 3 la mie, ceea ce va aduce restricţii suplimentare

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că rata de infectare cu noul coronavirus, la nivelul oraşului, se apropie de 3 la mia de locuitori, moment în care şcolile îşi vor muta activitatea în online şi se vor impune măsuri de restricţie suplimentare.

"Am ajuns la 2,3 la mia de locuitori în oraş. Deci, în judeţ suntem la 1,24-1,25, aproape de 1,50, pragul la care trebuie să se ia obligatoriu nişte măsuri, legat de alimentaţia publică, de spectacole şi alte activităţi în zone închise etc. Dar, în oraş, ne apropiem vertiginos de 3 la mie, adică de pragul în care se va trece obligatoriu online în toată zona. De la cei mici, din grădiniţe, până la cei mari, licee inclusiv. (...) Spectaculos, săptămâna aceasta avem şanse foarte mari să fim obligaţi la scenariul online şi să apară în foarte multe locuri, nu numai în oraş, ci în tot arealul, restricţii de funcţionare pentru crâşme, bodegi, cafenele, restaurante etc. Dacă ajungem la 3, nu se mai face nimic în spaţii închise", a explicat primarul, citat de Agerpres.

El susţine că după alegerile locale "pandemia a luat avânt atât în oraş, cât şi în judeţ şi în regiune", punctând faptul că "înainte de alegeri a crescut cu 10% cazuistica, însă după alegeri s-a dublat pe fiecare săptămână".

Ráduly Róbert Kálmán a reiterat ideea de a se declanşa o campanie de vaccinare antigripală, cu asigurarea de doze gratuite de vaccin pentru şcolari, preşcolari şi cadre didactice, în contextul în care sezonul de gripă se va suprapune peste îmbolnăvirile de COVID-19. Primarul a mai spus că Centrul Judeţean de Transfuzii ar trebui dotat cu un aparat pentru plasmafereză, pentru a veni în ajutorul celor care au nevoie de tratament.

În București și în 14 județe, față de 12, cu o zi în urmă, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a depășit pragul de 1,5. În Capitală și în județele Alba și Iași acest indice trece de 2, conform datelor transmise luni de Grupul de Comunicare Strategică.

În București, indicele infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a ajuns 2,66, față de 2,52 cu o zi în urmă.

Județele în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a depășit pragul de 1,5 sunt următoarele:

  • Alba - 2,35
  • Vâlcea - 2,32
  • Iași - 1,96
  • Bacău - 1,99
  • Neamț - 1,91
  • Teleorman - 1,74
  • Sălaj - 1,80
  • Sibiu - 1,73
  • Caraș-Severin - 1,64
  • Cluj - 1,66
  • Brașov - 1,55
  • Timiș - 1,56
  • Vaslui - 1,57
  • Ilfov - 1,50