​Anunțul ministrului Sănătății, care vrea să îi trimită pe medicii de familie la domiciliul pacienților infectați cu coronavirus, a stârnit nemulțumirea medicilor, care spun că nu dispun nici de echipamente de protecție, nici de mașini care să poată fi decontaminate. În plus, medicii de familie cer demiterea urgentă a lui Virgil Guran, consilier al premierului Ludovic Orban, care a comentat astfel nemulțumirile lor: "E ca la militari, îi trimiți la război, mai mor unii dintre ei, din păcate."

Ambulanta coronavirusFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Pacienții care au forme ușoare de COVID-19 ar urma să fie tratați acasă, sub stricta supraveghere a medicilor de familie, care ar urma să îi consulte zilnic, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. În cazul în care starea acestora se agravează, ei trebuie să sune de urgență pentru a cere ajutor de specialitate.

Medicii de familie spun însă că nu dispun nici de mașini care pot fi decontaminate, nici de echipamente potrivite și nici de posibilitatea de a se echipa și dezechipa în condiții de siguranță.

În replică la nemulțumirile lor, Virgil Guran, consilier al premierului Ludovic Orban, a afirmat, într-o emisiune televizată, că: "Trebuie să iei măsuri, dacă nu ești ferm vei pierde. Și trebuie să înțeleagă toată lumea. Cine vrea să trimită medici să moară? (...) Ce să facem? E ca la militari, îi trimiți la război, mai mor unii dintre ei, din păcate."

Medicii de familie cer acum "demiterea urgentă" a lui Virgil Guran şi aşteaptă scuze publice adesate corpului medical: "Declarația a fost făcută în contextul reacției medicilor de familie la afirmația ministrului Sănătății, care a anunțat că aceștia se vor deplasa la domiciliile celor confirmați pozitiv. Declarația lui Virgil Guran, reprezentant al Executivului, este cinică și iresponsabilă, militarii merg la război înarmați, nu ca medicii de familie, cu mâinile goale. Lipsa de respect pentru medici și lipsa de empatie față de pacienți îl descalifică pentru orice funcție publică. Sperând că declarația acestui consilier este o părere personală și nu reprezintă poziția Guvernului român, Societatea Naţională de Medicina Familiei cere urgent demiterea sa."

Medicii de familie au solicitat și o întâlnire urgentă cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta le-a promis inițial că îi va primi astăzi, însă pe agenda de astăzi a ministrului Sănătății figurează o întâlnire cu reprezentanții Sanitas, nu și cu cei ai medicilor de familie.