Cercetătorii britanici au început să testeze vaccinul tradițional împotriva tuberculozei, cunoscutul BCG, dezvoltat în 1921, pentru a vedea dacă poate salva vieți în lupta cu Covid, relatează BBC. De altfel, mai multe studii ar fi fost pornite în Australia, Africa de Sud, Europa, Statele Unite, pentru a verifica ipoteza că acest vaccin centenar ar putea oferi protecție în fața noului coronavirus.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vaccinul a fost proiectat pentru a proteja împotriva tuberculozei, dar există anumite dovezi că ar putea proteja și împotriva altor infecții.

Aproximativ 1.000 de oameni vor lua parte la un test clinic la University of Exeter.

Deși mulți oameni, printre care și britanicii, au făcut BCG-ul pe când erau copii, se crede că trebuie o nouă vaccinare pentru a vedea beneficiile.

Vaccinurile sunt create pentru a antrena sistemul imunitar într-un mod foarte bine direcționat astfel încât să asigure o protecție de lungă durată.

Dar acest proces poate provoca schimbări de mare amploare în sistemul imunitar. Acest lucru pare să amplifice răspunsul la alte infecții, iar cercetătorii speră să ofere și avantaje împotriva coronavirusului.

Teste clinice anterioare au arătat că vaccinul BCG a redus rata de mortalitate cu 38% la nou-născuții din Guineea-Bissau, în mare parte reducând cazurile de pneumonie și septicemie.

Studii efectuate în Africa de Sud leagă vaccinul de o reducere cu 73% a infecțiilor nazale, gât și plămâni, iar experimente în Olanda au arătat că BCG a redus cantitatea de virus al febrei galbene din corp.

”Ar putea fi de o importanță globală”, a spus pentru BBC profesorul John Campbell, de la University of Exeter Medical School.

”Deși nu crede că (protecția) va fi specifică pentru Covid, are potențialul de a câștiga mulți ani pentru ca vaccinurile anti-Covid să apară și poate alte tratamente să fie dezvoltate”.

Testul clinic din Marea Britanie este parte a studiului internațional Brace, care are de asemenea loc în Australia, Olanda, Spania și Brazilia, care implică 10.000 de oameni în total.

Se va axa pe angajații din sistemul sanitar, pentru că sunt mult mai expuși la coronavirus, astfel că cercetătorii vor ști mai repede dacă vaccinul este eficient.

”Există o bună teorie că BCG ar putea să te facă mai puțin expus la o formă mai gravă când faci COVID”, a spus Sam Hamilton, doctor la Exeter și care ia parte la teste.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, este unul dintre autorii din Lancet care spune că BCG are potențialul de a ”umple golul înainte de dezvoltarea unui vaccin specific Covid”.

”Ar fi un instrument important în răspunsul anti-COvid și în fața viitoarelor pandemii”, arată articolul.

Cu toate acestea, BCG nu va fi o soluție pe termen lung.

În aprilie, OMS spunea că niciun studiu nu a adus dovezi că BCG are putere protectoare împotriva coronavirusului, ceea ce face ca oamenii de știință să fie rezervați.

Marele țel este realizarea unui vaccin specific împotriva coronavirusului. Zece astfel de vaccinuri sunt în stadiile finale ale testelor clinice, inclusiv unul dezvoltat de University of Oxford.

Andrew Pollard, de la Oxford Vaccine Group, a spus pentru BBC că ”modul în care funcționează majoritatea vaccinurilor este crearea unui răspuns imunitar foarte specific împotriva virusului pe care încerci să îl previi, dar pentru a crea un răspuns imunitar bun, există și un răspuns non-specific care îmbunătățește răspunsul imunitar și care modifică modul în care sistemul imunitar este capabil să răspundă în viitor. Problema pe care o avem azi este că nu pot să spun ce ai putea să faci cu alte vaccinuri pentru a încerca să îmbunătățești abilitatea de a răspunde la coronavirus pentru că nu avem dovezi deloc”.

Bulgaria este nerăbdătoare să știe dacă vaccinul tradițional împotriva tuberculozei poate proteja în fața Covid-19: țara speră să vadă o nouă piață de desfacere pentru milioanele de doze de BCG produse anual.