Guvernul spaniol a decretat vineri starea de alertă în regiunea Madridului, în încercarea de a stopa avansul epidemiei de coronavirus și restabilind astfel o carantină parțială în capitală care fusese anulată ieri de justiție, scrie AFP.

Proteste anti-restrictii la MadridFoto: Captura YouTube

"Trebuie luate măsuri pentru a proteja sănătatea madrilenilor" și pentru a evita ca explozia de cazuri de coronavirus să nu se extindă la restul țării, a declarat ministrul Sănătății, Salvador Illa, la capătul unei reuniuni extraordinare de două ore a Consiliului de Miniștri.

Decizia guvernului de stânga condus de socialistul Pedro Sanchez a fost luată în ciuda opoziției ferme a guvernului regional din Madrid, condus de Partidul Popular (opoziția conservatoare).

"Șefa comunității autonome a Madridului a decis să nu facă nimic", a acuzat Illa, referindu-se la Isabel Diaz Ayuso, care a încercat până în ultima clipă să convingă guvernul să nu proclame starea de alertă.

Principala consecință a acestui regim - care echivalează cu starea de urgență sanitară - este restabilirea unei carantine parțiale în Madrid și în nouă municipalități vecine în vigoare din 2 octombrie, dar care fusese anulată joi de o decizie a unui tribunal din capitală.