Slovacia a raportat vineri un nou record de infecții cu coronavirusul, determinând guvernul să mobilizeze sute de soldați pentru a ajuta autoritățile responsabile de sănătatea publică, relatează Reuters.

Politie SlovaciaFoto: CTK / Alamy / Profimedia

Executivul slovac a anunțat depistarea a 1.184 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, numărul total al persoanelor care au contractat coronavirusul în această țară de 5,5 milioane de locuitori ajungând la 16.910.

Numărul de fatalități rămâne în continuare scăzut comparativ cu țările vecine, doar 57 de persoane pierzându-și viața în Slovacia din cauza COVID-19 până joi, însă ministrul Sănătății Marej Krajci a avertizat că rata de contagiere R0 (numărul de indivizi la care o persoană infectată transmite în medie mai departe virusul) a crescut la 1,4.

Numărul de contagieri zilnice s-a dublat în ultima săptămână, 370 de persoane aflându-se în spital joi.

„Încep să fiu îngrijorat dacă măsurile adoptate pot fi eficiente datorită acestei creșteri importante a persoanelor testate pozitiv”, a declarat premierul Igor Matovic în cadrul unei conferințe de presă.

Guvernul a aprobat mobilizarea a 1.500 de soldați să ajute spitalele și autoritățile locale responsabile de sănătatea publică, urmând că 267 să fie desfășurați în cursul weekendului pentru a asista cu urmărirea contactelor.

Slovacia a evitat până în prezent o carantină generală dar a introdus obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice, a limitat numărul de clienți din magazine, a ordonat închiderea barurilor și restaurantelor la ora 22:00 și restricționat numărul de participanți la evenimente publice și sportive.

Citește și: