Purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice va fi obligatorie în întreaga Polonie începând de sâmbătă iar restricțiile pentru școli ar putea fi înăsprite, a anunțat joi prim-ministrul țării după ce autoritățile de la Varșovia au înregistrat o nouă creștere record a numărului de infecții cu coronavirusul, transmit Reuters și Barrons.

Coronavirus PoloniaFoto: Jaap Arriens/ Profimedia Images

Polonia nu exclude nici decretarea stării de urgență dacă numărul de cazuri va continua să crească, a declarat premierul Mateusz Morawiecki după ce joi numărul de noi infecții a crescut cu 40% față de ziua anterioară.

În pofida asigurărilor date anterior de autorități că spitalele de stat pot face față situației, doctorii au avertizat că sistemul s-ar putea confrunta în curând cu dificultăți serioase.

„Trebuie să încetinim această creștere în întreaga țară... astăzi suntem la câțiva pași de o lipsă a paturilor și ventilatoarelor”, a admis și Morawiecki în cadrul conferinței de presă, precizând că impunerea obligativității purtării măștii inclusiv în spațiile exterioare este singura măsură prin care poate fi evitată o nouă carantină.

„Nu putem să irosim progresele bune făcute în ultimele luni”, a adăugat acesta.

Morawiecki a anunțat de asemenea că ar putea fi necesară înăsprirea restricțiilor pentru școli, urmând ca guvernul să facă un anunț oficial asupra acestui subiect în cursul zilei de sâmbătă.

Polonia a raportat joi 4.280 de noi infecții cu coronavirusul, potrivit datelor ministerului sănătății polonez, cu aproximativ 40% mai multe decât cele 3.003 cazuri înregistrate miercuri.

Alte țări din centrul și estul Europei se confruntă de asemenea cu o creștere îngrijorătoare a numărului de noi infecții, Cehia și Slovacia raportând la rândul lor un număr record de contagieri.

REFERINȚĂ: