Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, le recomandă bucureștenilor să poarte masca de protecţie şi în spaţiile deschide, nu doar în interior. Întrebat care sunt cele mai periculoase locuri pentru bucureşteni, unde se pot infecta cu noul coronavirus, el a enumerat pieţele și transportul public, "când este depăşit ca şi capacitate".

Nicusor DanFoto: Agerpres/EPA

Nicușor Dan a vorbit la Digi24 despre aglomerația de la metrou și a spus că acesta este "un semnal" că cealaltă componentă a transportului public, adică STB - tramvaie, troleibuze, autobuze - nu funcționează.

El a dat asigurări că la orele de vârf mijloacele de transport vor fi suplimentate, astfel încât transportul public să funcționeze la întreaga capacitate în orele de vârf, pentru a nu avea aglomerație.

Nicușor Dan a mai spus că Prămăria Capitalei trebuie să colaboreze cu DSP, până acum neexistând o astfel de colaborare, care este obligatorie.

"(...) Primăria Capitalei poate, deși nu a realizat-o până acum, să aibă propriul sistem de testare, adică să aibă teste, aparate... Pe astea le are, dar asta înseamnă să aibă și unitățile sale independente de cele al Ministerului Sănătății cu care să poată să facă testare, și pe lângă asta poate să facă mai mult decât face Ministerul Sănătății. Poate să se ducă către acele zone de risc, care sunt spitalele pe care le are în subordine, centrele de îngrijire a vârstnicilor, sunt persoane expuse cum sunt șoferii din transportul public, sau funcționarii care sunt în contact direct cu publicul, și bineînțeles, acolo unde există focare poate să extindă ceea ce face Ministerul Sănătății, în baza unor protocoale pe care să le instituie ea singură", a mai afirmat Nicușor Dan.

El a recomandat ca oamenii să poarte mască și afară, nu numai în spațiile închise.

Întrebat dacă ar trebui să existe obligaţia ca bucureştenii să poarte masca peste tot, Dan a răspus: "Pe această chestiune există nişte normative care au fost date de autorităţile centrale şi care impun portul măştii în spaţiu deschis de la un anumit grad încolo, pe care Bucureştiul nu l-a atins încă. Însă eu, ca recomandare, recomand tuturor oamenilor să poarte mască de protecţie şi în afară, pentru că nu poate decât să-i protejeze şi pe ei şi pe cei cu care intră în contact".

De asemenea, chestionat care sunt cele mai periculoase locuri pentru bucureşteni, unde se pot infecta, Nicuşor Dan a enumerat pieţele, transportul public "când este depăşit ca şi capacitate".