Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, spune că este posibilă carantinarea unor sectoare ale Bucureștiului și a unor cartiere, în cazul în care va crește numărul cazurilor de COVID-19. El a spus că dacă rata de incidență va ajunge la 3 cazuri la mia de locuitori se vor lua "măsuri extreme", el invocând și starea de urgență. Luni, incidența pe București era de 1,86 la mia de locuitori.

Coronavirus in RomaniaFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Întrebat dacă în următoarele zile trebuie să ne așteptăm la noi restricții în București, prefectul a spus că nu, în perioada următoare, precizând că luni se va ști noul indice de îmbolnăviri și de decese la mia de locuitori. El a spus că a cerut INSP și o situație pe sectoarele Capitalei.

"În momentul de față nu văd alte restricții care s-ar putea impune”, a spus Cojanu.

El a afirmat însă că dacă rata de incidență ajunge la 3 "vor fi luate măsuri extreme".

"Deocamdată indicele nu a fost publicat. Indicele se referă la mortalitate la mia de locuitori, şi nu la infectări. Dacă se ajunge la 3, atunci se impune starea de urgenţă. Dar ea nu poate fi impusă de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Ea e discutată de CNSU şi măsura e luată de Guvern. Dar ne putem aştepta. Deocamdată incidenţa este impusă pe Bucureşti. Ieri era 1,86”.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor legat de ce se va întâmpla dacă va crește în continuare numărul de cazuri de COVID-19, prefectul a spus că este posibilă instituirea carantinei în sectoare, dacă indicele crește: "Se poate ajunge la carantină într-un sector. Carantinarea sectoarelor e posibilă. Este mai dificil, dar dacă se impune vom face acest lucru".

Barurile, cluburile și discotecile vor fi închise în București, la fel și sălile de jocuri de noroc, cu excepția pariurilor și a loteriilor unde se eliberează bilete. De asemenea, masca de protecție va fi obligatorie în jurul școlilor, pe o distanță de 50 de metri, fiind redusă astfel distanța stabilită inițial, de 100 de metri.

Deciziile au fost luate miercuri, într-o nouă ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență București și se adaugă măsurilor luate cu o zi în urmă și intrate deja în vigoare: închiderea restaurantelor, a cafenelelor, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte și saloanelor de evenimente.