Barurile, cluburile și discotecile vor fi închise în București, la fel și sălile de jocuri de noroc, cu excepția pariurilor și a loteriilor unde se eliberează bilete. De asemenea, masca de protecție va fi obligatorie în jurul școlilor, pe o distanță de 50 de metri, fiind redusă astfel distanța stabilită inițial, de 100 de metri.

Coronavirus in RomaniaFoto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat că în ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență au fost adoptate trei hotărâri. Prima dintre ele vizează închiderea barurilor, a cluburilor și discotecilor, a doua hotărâre vizează micșorarea distanței în jurul școlilor unde este obligatorie purtarea măștii, iar a treia decizie vizează închiderea cazinourilor și a sălilor de jocuri de noroc, cu excepția jocurilor de pariuri și a loteriilor în care se vând bilete.

Declarațiile prefectului:

 • Au fost adoptate trei hotărâri
 • Barurile, cluburile și discotecile nu erau incluse în decizia inițială, astfel că prima decizie vizează închiderea acestora
 • A doua decizie - Au fost sesizări de la cetățeni care stau foarte aproape de școli. Ne-am gândit și la copii, și la părinții lor că totuși distanța de 100 de metri impusă și în alte județe pentru purtarea măștii este prea mare. Ei vor să aplice masca pe nas și gură la o distanță mai mică. Astfel, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a hotărât ca această distanță să fie micșorată la 50 de metri
 • O altă hotărâre a fost luată la propunerea a doi membri ai Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență București, care au solicitat interzicerea jocurilor de noroc și a cazinourilor pe raza Capitalei. S-a emis această hotărâre cu amendamentul că nu sunt interzise pariurile și loteriile care eliberează bilet. Ați văzut că la loterie se păstrează distanța când se duce la ghișeu, pune numerele și așteaptă afară. Acolo nu e o problemă
 • E posibilă închiderea școlilor în Capitală? Deocamdată nu, dar lumea trebuie să înțeleagă că trebuie să ne protejăm
 • Dacă rata de incidență ajunge la 3 vor fi luate măsuri extreme, stare de urgență. Starea de urgență se adoptă însă de către CNSU. Eu am spus că ne putem aștepta. Ieri, incidența pe București era 1,86 la mia de locuitori
 • Este posibilă carantinarea sectoarelor dacă indicele crește
 • Ne așteaptă noi restricții în următoarele zile? În următoarele zile nu, luni vom ști cât este noua rată de incidență și vom vedea. Voi solicita incidența defalcată pe sectoare
 • Ne uităm pe peroane, în stații, în autobuz, lumea nu prea poartă mască. Constrângerea, deocamdată, este amenda
 • Se iau și alte măsuri chiar dacă rata de incidență nu ajunge la 3? Noi nu putem lua măsuri decât când se depășește rata de incidență la 3. În momentul de față nu văd alte restricții care se vor impune
 • Nu trebuie să inducem panica în populația Bucureștiului

......................................

Deciziile luate marți seară de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă:

 • "Începând cu data de 07.10.2020, în aplicarea articolului 6 pct. 1 din anexa nr 3 la HG 782/2020, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, nu este permisă în municipiul București.
 • În aplicarea articolului 6 pct. 2 și pct 3 din anexa nr. 3 la H.G. 782/2020, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din municipiul București nu este permisă, cu excepția activităților pe care le desfășoară pentru clienții cazați în aceste unități de cazare;
 • În aplicarea articolului 1 pct. 6 din Anexa nr. 3 la H.G. 782/2020, activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, nu este permisă în municipiul București.
 • În aplicarea art 3, alin (1) din Anexa nr. 2 la H.G. 782/2020, se stabilește că în intervalul orar 07:45- 21:15 de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. În aplicarea art 3, alin (2) din Anexa nr. 2 la H.G. 782/2020, Primăria Municipiului București, precum și primăriile sectoarelor 1-6 afișează la loc vizibil și marchează fiecare cale de acces (bulevarde, străzi, alei, etc) printr-un semn distinctiv pentru delimitarea spațiilor publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ.
 • Totodată, s-a hotărât intensificarea activitățillor de control în piețe, târguri, mijloace de transport în comun și perimetrele unităților școlare.
 • Menționăm că, angajații afectați de restrângerea activității operatorilor economici și a unităților cultural- artistice vor beneficia de măsurile de sprijin potrivit O.U.G. nr. 120/2020.
 • Facem precizarea că, reluarea activităților restricționate în baza hotărârii adoptate de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, astăzi, 06.10.2020, se va dispune prin hotărârea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în condițiile în care rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile va fi mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori".

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojan, preciza că aceste restricții rămân valabile până când rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori scade sub 1,5, el spunând că situația va fi analizată săptămânal.

Cojan a mai spus că sunt luate în calcul și alte restricții dacă rata de infectare nu scade. El a spus că dacă rata de infectare va depăși 3 la mia de locuitori, atunci se poate ajunge și la carantinarea unor zone.

Legat de obligativitatea purtării măștii de protecție pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ, prefectul de București a spus că Primăria Capitalei și primăriile de sector vor avea obligația să delimiteze aceste zone. "S-a constatat că în jurul şcolilor nu prea poartă lumea mască, drept care s-a impus purtarea măştii, de la copii de vârstă de peste cinci ani şi adulţi, în intervalul orar 7.45 - şcolile încep dimineaţa la ora 8.00 - şi până la 21.15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21.00", a afirmat prefectul.