Un simplu test de sânge poate indica severitatea noii infecții cu coronavirus prin măsurarea nivelului unor celule „spion”, direct proporţional cu gravitatea daunelor cauzate de Sars-CoV-2, relatează La Stampa, citată de Rador.

Pandemia noului coronavirusFoto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

Rezultatele preliminare ale unui studiu efectuat pe 17 pacienți, realizat de spitalul Sacco-Universitatea de Stat din Milano și de Institutul European de Oncologie (Ieo) din capitala lombardă, sugerează că celulele endoteliale - cele care alcătuiesc căptușeala interioară a vaselor - dacă sunt deteriorate de virus, se descuamează și intră în sânge, devenind astfel un parametru măsurabil. "Celulele endoteliale circulante (CEC) - cred autorii - sunt un nou marker potențial al severității COVID-19".

Concluziile ultimelor studii au fost prezentate în cadrul evenimentului digital «Monitorizare în timp real a daunelor endoteliale în timpul COVID-19. De ce este nevoie?”, organizat de Fundația Internațională Menarini. COVID-19 - se specifică într-un comunicat - se dovedește a fi din ce în ce mai capabil să lovească mai multe ținte din corp, nu doar sistemul respirator. Sars-CoV-2 este capabil să atace sistemul cardiovascular și să distrugă celulele endoteliului, țesutul care acoperă interiorul vaselor de sânge, limfoticelor și inimii, provocând astfel apariția numeroaselor complicații ale bolii.