Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, întrebat ce vor face medicii și autoritățile dacă vor fi peste 3.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, a răspuns: "Ce facem și cu aceste 2.500 de cazuri. Mergem în toată țara și căutăm paturi de terapie intensivă acolo unde sunt goale”.

Testare coronavirusFoto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nelu Tătaru a fost întrebat, marţi seară, la TVR 1, ce se va întâmpla dacă România va depăși 3.000 de cazuri de Covid pe zi, și dacă se pune problema carantinei, potrivit Mediafax. "În acest moment nu avem această perspectivă”, a răspuns ministrul Sănătății, adăugând că medicii acceptă tot ce vine în spitale, dar "suntem aceleași persoane în corpul medical, avem un moment în care personalul medical are un anumit rodaj”.

În ceea ce privește vizita pe care a făcut-o marți în spitalele suport COVID din București, Tătaru a afirmat că a văzut același efort ca la început, dar lumea trebuie să înțeleagă că "una e să ai 200 de cazuri pe zi și alta e să ai 2.500 de cazuri pe zi”.

Dacă totuși vom depăși 3.000 - 3.500 de cazuri pe zi, "vom face ce facem și cu aceste 2.500. Mergem în toată țara și căutăm paturi de terapie intensivă acolo unde sunt goale”, a mai spus ministrul.

Tătaru a dat asigurări că medicii primesc toate cazurile, spunând însă că ar vrea ca populația să se gândească la faptul că aceste spitale nu sunt doar pentru Covid.

"Avem în depozite 4.000 de flacoane de Remdesivir"

Nelu Tătaru a fost întrebat și dacă există probleme cu aprovizionarea cu Remdesivir, în condițiile în care unele spitale nu mai au acest medicament, spunând că la acest moment sunt în deposite 4.000 de flacoane.

"La începutul lunii iulie noi am folosit în terapie Remdesivir, 11.892 de flacoane. În acest moment în depozite avem 4.000 de flacoane. Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol, la diferite cazuri selectate pe anumite criterii, pe care medicul curent îl acceptă pentru pacientul respectiv. Este un tratament care se dă pentru cinci zile”, a răspuns Tătaru.

De Remdesivir a beneficiat și președintele Americii, tot pentru cinci zile, a adăugat ministrul.

"Dar nu trebuie să îl vedem ca pe un element salvator. (...) Avem vreo cinci antivirale care se dau în acest moment”, a conchis Nelu Tătaru.