Autoritățile ruse spun că vaccinul anti-Covid Sputnik-V, dezvoltat de Centrul Gamaleya, este primul vaccin împotriva coronavirusului înregistrat în lume. Vaccinul a fost deja testat de fiica președintelui rus Vladimir Putin și de zeci de oficiali și oameni de afaceri, dar eficacitatea acestuia nu a fost încă confirmată oficial. Mai întâi, medicamentul trebuie să treacă de etapa a treia a studiilor clinice. 40 de mii de ruși vor participa la teste în mod voluntar, dar unii dintre participanți nu par deloc să fie voluntari, ci au fost trimiși de angajatorii lor, scrie BBC Rusia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un corespondent BBC s-a dus să participe la studiu după ce a aflat despre asta din mass-media. A vorbit cu persoanele care își așteptau rândul la centrul de testare. Trei dintre voluntarii care au venit la testele de pre-vaccinare sunt colegi. Șefii lor le-au cerut să se înscrie la studiu „fără greș” din cauza ”lucrului cu publicul”.

Personalul clinicii menține o listă cu toți cei care participă la studii și care provin din „organizații”.

Mai mulți angajați ai statului care au stat de vorbă cu corespondentul BBC au venit la clinică doar pentru a refuza vaccinările. Numele, prenumele și locurile de muncă sunt notate, la fel este marcată și căsuța ”refuz”.

Medicul care l-a examinat pe corespondentul BBC (jurnalistului nu i s-a permis în cele din urmă să testeze vaccinul din motive medicale) a confirmat că nu toți sunt voluntari care au aflat despre vaccin din mass-media.

"Mulți oameni provin din organizații. Am început chiar să îi notăm, deoarece angajatorii lor solicită apoi liste. Încercăm să transmitem că acesta este un studiu voluntar, că nu vom forța pe nimeni. Și de ce sunt trimiși nu mai este problema noastră. Unii oameni aud pentru prima dată unde au venit", oftează medicul.

După cum a declarat pentru BBC un angajat al unei organizații subordonate Departamentului de Proprietăți a Primăriei Moscovei, autoritățile i-au ordonat lui și colegilor săi să fie vaccinați împotriva coronavirusului.

Celor care au fost de acord li s-a promis un bonus - o plată totală de aproximativ 20 de mii de ruble (conform regulilor, voluntarii participă gratuit la studiul Sputnik-V). Cei care refuză, în absența contraindicațiilor la vaccinare, amenință că vor fi lipsiți de bonusuri, a declarat interlocutorul BBC.

Citește și:

Rusia ignoră cererile de a împărtăși datele cu privire la controversatul său vaccin anti-Covid / Mai mult de 70% dintre ruși nu vor să fie vaccinați împotriva coronavirusului

Vaccinul rus împotriva Covid-19, testat începând de miercuri pe 40.000 de locuitori ai Moscovei