Restaurantele, cafenelele, teatrele și cinematografele din Capitală se vor închide, la fel și sălile de spectacole și saloanele în care se organizează evenimente, iar purtarea măștii va fi obligatorie între orele 7.45-21.15 în zona școlilor, a anunțat marți seară prefectul Capitalei, Gheorghe Cojan. În schimb, sălile de jocuri de noroc rămân deschise. Aceste măsuri vor intra în vigoare de miercuri și vor fi în vigoare "cel puțin 7 zile".

Coronavirus in RomaniaFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Deciziile luate marți seară de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă:

  • "Începând cu data de 07.10.2020, în aplicarea articolului 6 pct. 1 din anexa nr 3 la HG 782/2020, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, nu este permisă în municipiul București.

  • În aplicarea articolului 6 pct. 2 și pct 3 din anexa nr. 3 la H.G. 782/2020, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din municipiul București nu este permisă, cu excepția activităților pe care le desfășoară pentru clienții cazați în aceste unități de cazare;

  • În aplicarea articolului 1 pct. 6 din Anexa nr. 3 la H.G. 782/2020, activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, nu este permisă în municipiul București.

  • În aplicarea art 3, alin (1) din Anexa nr. 2 la H.G. 782/2020, se stabilește că în intervalul orar 07:45- 21:15 de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. În aplicarea art 3, alin (2) din Anexa nr. 2 la H.G. 782/2020, Primăria Municipiului București, precum și primăriile sectoarelor 1-6 afișează la loc vizibil și marchează fiecare cale de acces (bulevarde, străzi, alei, etc) printr-un semn distinctiv pentru delimitarea spațiilor publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ.

  • Totodată, s-a hotărât intensificarea activitățillor de control în piețe, târguri, mijloace de transport în comun și perimetrele unităților școlare.

  • Menționăm că, angajații afectați de restrângerea activității operatorilor economici și a unităților cultural- artistice vor beneficia de măsurile de sprijin potrivit O.U.G. nr. 120/2020.

Prefect: Sunt luate în calcul și alte restricții dacă rata de infectare nu scade

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojan, a precizat că aceste restricții intră în vigoare de miercuri și rămân valabile până când rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori scade sub 1,5, el spunând că situația va fi analizată săptămânal.

Cojan a mai spus că sunt luate în calcul și alte restricții dacă rata de infectare nu scade. El a spus că dacă rata de infectare va depăși 3 la mia de locuitori, atunci se poate ajunge și la carantinarea unor zone.

Legat de obligativitatea purtării măștii de protecție pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ, prefectul de București a spus că Primăria Capitalei și primăriile de sector vor avea obligația să delimiteze aceste zone.

"S-a constatat că în jurul şcolilor nu prea poartă lumea mască, drept care s-a impus purtarea măştii, de la copii de vârstă de peste cinci ani şi adulţi, în intervalul orar 7.45 - şcolile încep dimineaţa la ora 8.00 - şi până la 21.15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21.00", a afirmat prefectul.

În ceea ce privește intensificarea acţiunilor de control în târguri, pieţe, în mijloace de transport în comun şi în perimetrele unităţilor şcolare, Cojan a spus: "S-a constatat că în pieţe, târguri - lumea nici gând să poarte mască".

Întrebat de ce nu a fost aplicată şi recomandarea DSP Bucureşti privind pelerinajele religioase şi interzicerea staţionării în zona bisericilor, prefectul a răspuns: "Recomandarea CNSU s-a referit la pelerinaje, şi anume că nu e permis oamenilor din alte judeţe. Nu este cazul la noi şi nu am impus nicio măsură în sensul acesta. Era vorba de Iaşi, unde există o tradiţională manifestare religioasă anuală, Sfânta Parascheva. Dacă vă uitaţi în hotărârea de Guvern 782/2020 este precizat cum se desfăşoară aceste procesiuni. Ele nu sunt interzise. S-a interzis prin hotărârea de aseară doar pelerinajul. Doar nu credeţi că lumea nu se mai însoară, nu mai botează copii, dar, atenţie, ştiţi că există un număr limitat”.

Întrebat marți seară dacă este necesară închiderea restaurantelor în Bucureşti, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că s-a stabilit "de la început” că dacă rata de infectare trece de 1,5 cazuri la mia de locuitori se închid restaurantele, cinematografele sau teatrele.

  • "Nu sunt restricţii pe care le-am impus acum. Sunt restricţii pe care le-am impus de la început. Acel indice care trece de 1,5 închide restaurantele, închide cinematografele, închide teatrele. Va urma şi o perioadă în care readaptăm evenimentele private, în funcţie de evoluţie", a declarat Tătaru, întrebat dacă este necesară închiderea restaurantelor în Bucureşti.

În Capitală, rata de incidenţă cumulată, calculată la 14 zile, a ajuns la 1,86, potrivit DSP Bucureşti.

Alte 2.121 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul ajungând la 139.612, potrivit datelor raportate marți de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi, s-au înregistrat 73 de decese, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 608 pacienți, situație fără precedent de la debutul pandemiei.

Capitala continuă să înregistreze cele mai multe cazuri noi de coronavirus - 403 - , în timp ce Iașiul se află în continuare pe primele poziții în topul județelor, cu 92 de îmbolnăviri raportate în ultimele 24 de ore.