Restaurantele, cinematografele, teatrele și cazinourile din orașul Galați și din trei comune din județ se închid timp de o săptămână din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19, în timp ce în șapte orașe și comune din Dâmbovița se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de o sută de metri în jurul unităţilor de învăţământ. De asemenea, în patru localități din județul Sibiu masca devine obligatorie în spațiul deschis, iar restaurantele și cafenelele se închid, de miercuri. În jurul școlilor din tot județul devine obligatorie masca de protecție.

Foto:

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați a decis marți ca începând de astăzi să se suspende activitatea restaurantelor și cafenelelor din orașul Galați și din comunele Cuca, Șendreni și Vânători. Restaurantele și cafenelele aflate în pensiunile și hotelurile din localitățile menționate rămân deschise doar pentru clienți. De asemenea, unitățile pot prepara produse care nu se consumă la fața locului.

Timp de o săptămână va fi suspendată și activitatea cazinourilor din Galați. În plus, nu vor fi deschise cinematografele și teatrele, iar spectacolele și evenimentele culturale sunt interzise în toate localitățile menționate.

Măsurile au fost luate în localitățile din județul Galați unde incidența cumulată a cazurilor de infectare în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori, potrivit Mediafax.

Dâmbovița: Purtarea măştii de protecţie, obligatorie în zona unităţilor şcolare în localităţile cu rată de infectare mai mare de 1,5 la o mie de locuitori

În Dâmbovița, autorităţile au adoptat, marţi, o hotărâre care instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de o sută de metri în jurul unităţilor de învăţământ în localităţile în care rata de îmbolnăvire cu COVID-19 depăşeşte 1,5 la o mie de locuitori, potrivit News.ro. Măsura intră în vigoare miercuri şi se aplică, deocamdată în şapte oraşe şi comune: Credevia, Glodeni, Ocniţa, Titu, Moţăieni, Perşinari, Ulmi.

Obligativitatea ultimei măsuri se va institui şi pentru alte unităţi administrativ-teritoriale unde rata de incidenţă va depăşi 1,5 la o mie de locuitori, a transmis Prefectura Dâmboviţa.

În plus, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa au dispus, prin acelaşi document, menţinerea unor restricţii în ceea ce priveşte funcţionarea cafenelelor, a restaurantelor din spaţii închise şi a sălilor de jocuri de noroc. Astfel, restricţiile impuse anterior în acest sens în localităţile Ocniţa, Crevedia şi Glodeni se menţin până pe data de 13 octombrie, iar începând de miercuri vor fi închise localurile din spaţiile interioare şi în oraşul Titu, pentru o perioadă de o săptămână.

Sibiu: Masca obligatorie în jurul școlilor; slujbe în curte și restaurante închise în 4 localități

În patru localități din județul Sibiu, masca devine obligatorie în spațiul deschis, iar restaurantele și cafenelele se închid, de miercuri, din cauza COVID-19. În jurul școlilor din tot județul devine obligatorie masca de protecție, potrivit Mediafax.

Potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în localitățile Șelimbăr, Cârțișoara, Vurpăr și Merghindeal, având în vedere înregistrarea unei rate de incidență cumulate în 14 zile între 1,5 și 3 la 1000 de locuitori, începând de miercuri, ora 00.00, până la data de 20 octombrie, ora 24.00 se va institui obligația purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura de către toate persoanele în toate spațiile publice deschise. Se vor excepta de la această măsură copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. De la aceeași dată, în aceste localități se va interzice organizarea evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente, precum și funcționarea restaurantelor, barurilor, cafenelelor și a cluburilor. Face excepție zona mall-ului din Șelimbăr, cu toate supermarketurile și restaurantele din jur. De asemenea, fac excepție de la această măsură persoanele cazate în unități hoteliere din cele 4 localități, care pot mânca în cadrul restaurantelor acestora.

Totodată, se recomandă ca de miercuri, ora 00.00 până la data de 20 octombrie, ora 24.00, lăcașurile de cult din Şelimbăr, Cârţişoara, Vurpăr şi Merghindeal, să desfășoare slujbele religioase în curte, iar credincioșii să poarte masca de protecție şi să păstreze distanța fizică de 2 metri între persoane.

Tot de miercuri, ora 00.00 până la data de 20 octombrie, ora 24.00, se va institui obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe o rază de 100 de metri în jurul tuturor școlilor din județul Sibiu. Excepție de la această măsură fac copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În localitatea Şelimbăr este cea mai mare incidenţă cumulată din judeţul Sibiu, respectiv 4,75, în timp ce în municipiul Sibiu este de 1,37. Rata cumulată în judeţ este de 0,91 cazuri la o mie de locuitori.