Cinematografele, restaurantele și cafenelele se închid, iar spectacolele vor fi interzise la Iași, începând de marți, în contextul creșterii numărului de noi îmbolnăviri de COVID-19. De altfel, tot mai multe comitete județene pentru situații de urgență încep să ia măsuri restrictive.

Coronavirus in RomaniaFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Iași, în perioada 6 - 12 octombrie se suspendă "activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor din municipiul Iaşi şi din comunele Aroneanu, Costeşti, Mădârjac, Miroslava, Moţca, Plugari, Răchiteni, Rediu, Tomeşti, Ţuţora şi Valea Lupului".

Tot în şedinţa de luni a CJSU Iaşi s-a decis că este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective, scrie Agerpres.

În aceeaşi perioadă se suspendă activitatea sălilor de jocuri de noroc în municipiul Iaşi şi în comunele Aroneanu, Costeşti, Mădârjac, Miroslava, Moţca, Plugari, Răchiteni, Rediu, Tomeşti, Ţuţora şi Valea Lupului.

De asemenea, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul a cinematografelor şi instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în municipiul Iaşi, dar şi spectacolele şi concertele, evenimentele culturale. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi.

Decizia a fost luată deoarece în ultimele 14 zile incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus este mai mare de 1,5 la mia de locuitori.

Cluj, al treilea județ unde devine obligatorie purtarea măștii în zona școlilor

Purtarea măştii de protecție devine obligatorie și în Cluj, începând de miercuri, în zona școlilor, pe o rază de 100 metri în jurul acestora.

Potrivit Prefecturii Cluj, începând de miercuri de la ora 7:00 se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj. Nerespectarea obligației de a purta masca în zonele stabilite se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 2.500 lei.

Măsura a fost luată luni după-amiază, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 în școlile din județul Cluj. O astfel de măsură a fost luată și de autoritățile din județele Galați și Botoșani. La Galați, măsura se aplică deja de luni, iar în Totoșani va intra în vigoare de marți.

La Dej și Gherla se închid restaurantele, cafenelele și sălile de joc

Tot în județul Cluj, în Dej şi Gherla, se închid restaurantele și cafenelele în interior, precum şi sălile cu jocuri de noroc.

De asemenea, ca urmare a depistării mai multor cazuri de elevi cu COVID-19, Colegiul "Andrei Mureşanu" Dej şi Liceul "Petru Maior" din Gherla trec la scenariul 3, în care cursurile se desfăşoară exclusiv online.

"Observăm o creştere alarmantă a numărului de cazuri în judeţul Cluj. (...) Trendul este ascendent şi trebuie să luăm nişte măsuri de restricţionare a unor activităţi pentru prevenirea răspândirii acestui virus şi pentru a scădea presiunea pe sistemul medical. În momentul de faţă, cele trei spitale COVID funcţionează la capacitate aproape maximă, atât în ceea ce priveşte terapia intensivă, cât şi pe secţiile COVID", a declarat pentru Agerpres prefectul de Cluj Mircea Abrudean.

La Aiud, în Alba, devine obligatorie purtarea măștii în spații aglomerate și se închid locurile de joacă

Și Comitetul Local pentru Situații de Urgență Alba a decis luni mai multe măsuri pentru următoarele două săptămâni, în municipiul Aiud, potrivit Alba24.

Măsuri:

  • 1. Purtarea măștii în spații publice aglomerate (piață și în proximitatea unităților de învățământ) este obligatorie. Recomandăm purtarea măștii în toate spațiile publice;
  • 2. Locurile de joacă se închid;
  • 3. Parcul Municipal Aiud rămâne deschis pentru plimbări, sporturi individuale și tenis de câmp;
  • 4. Se suspendă activitatea sportivă de pe terenul sintetic din cartierul Micro;
  • 5. Localurile și sălile de evenimente își vor desfășura activitatea până la ora 23.00.

Alte 1.591 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, după efectuarea unui număr foarte mic de teste însă - 6.537 - , ceea ce înseamnă o rată de pozitivare record, de 24,3%. Bilanțul a ajuns astfel la 137.491, potrivit datelor anunțate luni de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima azi s-au înregistrat alte 45 de decese, iar 592 de pacienți sunt internați la terapie intensivă.

Luni, Capitala a înregistrat un nou record al cazurilor de coronavirus raportate în ultima zi - 562 - urmată de județul Iași, cu 116 de noi îmbolnăviri.