Ministrul tehnologiei din Franța a declarat că francezii nu descarcă aplicația de urmărire a contactelor dezvoltată de autorități din cauza „momentului și al culturii” și a afirmat că membrii guvernului care nu au descărcat app-ul se comportă „foarte francez”, relatează The Guardian.

Cedric OFoto: Niviere David / Abaca Press / Profimedia Images

Cédric O, ministrul francez pentru tranziția digitală, a afirmat că folosirea aplicației StopCovid este esențială dacă francezii vor să evite impunerea de restricții suplimentare, capitala Paris și alte orașe fiind plasate în „alertă maximă” după o creștere a numărului de cazuri din ultimele zile.

Barurile vor fi închise începând cu marți în Paris și în zona metropolitană pentru două săptămâni iar restaurantele vor putea rămâne deschise în „orarul obișnuit” dacă este respectat noul protocol sanitar, a declarat luni prefectul poliției pariziene, care a anunțat o serie de noi restricții pentru a face față avansului epidemiei de Covid-19.

Întrebat de ce doar 2,2 milioane de francezi au descărcat aplicația StopCovid de la lansarea acesteia în luna iunie - comparativ cu 12,4 milioane de britanici care au descărcat aplicația NHS-Covid-19 în doar patru zile săptămâna trecută, Cédric O a declarat că principala problemă o reprezintă momentul lansării acesteia.

„Aplicația din Regatul Unit a fost lansată într-o perioadă în care toată lumea se temea de o nouă carantină în timp ce StopCovid a fost lansat când toată lumea credea că s-a terminat cu virusul. Dacă am lansa acum aplicația lucrurile ar fi foarte diferite”, susține ministrul francez.

În urmă cu două săptămâni premierul Franței, Jean Castex, a dezvăluit că nu și-a instalat StopCovid pe telefon, descoperindu-se ulterior că aplicația de urmărire a contactelor nu a fost descărcată nici de către miniștrii justiției, afacerilor externe și ministrul pentru cetățenie.

Cédric O a declarat că a fost foarte surprins să afle acest lucru, afirmând că membrii cabinetului „se comportă foarte francez”. Întrebat dacă aceștia au descărcat ulterior aplicația, ministrul tehnologiei a afirmat: "cred că da".

„Trebuie să încetinim răspândirea virusului și să ne facem populația care este foarte latină și reticentă să înțeleagă că acesta este un instrument care să-i ajute să-și păstreze libertatea”, a declarat Cédric O, adăugând că „am fost recent în Sicilia și am observat că italienii sunt mult mai bine organizați decât noi”.

Cédric O a afirmat că mulți francezi sunt preocupați de „temeri nejustificate” alimentate de ceea ce el a descris ca fiind „știri false” potrivit cărora aplicația este folosită pentru colectarea de date.

Aplicația britanică NHS Covid-19 a fost bazată pe tehnologie legată de Apple și Google, garantând o gestionare descentralizată a datelor personale ale utilizatorilor în timp ce app-ul StopCovid, dezvoltat de un institut de cercetare francez, se bazează pe un server central.

Citește și: