Insulele Solomon, una dintre puținele țări libere de covid până acum, a raportat primul său caz de coronavirus, scrie Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul a fost făcut de premierul Manasseh Sogavare, într-un discurs televizat către țară, acesta spunând că este vorba de un student repatriat din Filipine la sfârșitul lunii trecute.

”Mă doare să vă spun că ne-am pierdut statutul de țară liberă de Covid-19, în ciuda eforturilor colective de a împiedica pandemia să intre în țara noastră” a spus acesta.

Studentul este în carantină, fără a avea simptome. El a fost testat înainte să plece din Manila, rezultatul fiind negativ, dar a fost testat ulterior pozitiv în capitala Insulelor Solomon, Honiara.

Sogavare a spus că se face anchetă epidemiologică, iar medicii care îl tratează pe student sunt testați. Studenții care au călătorit împreună cu pacientul infectat au fost internați în unități de izolare spitalicești.

Sogavare a subliniat că, la ora actuală, nu sunt cazuri confirmate de transmitere comunitară și a dat asigurări că nu există deocamdată planuri de ”lockdown”.

Toate zborurile de repatriere a cetățenilor țării au fost suspendate pe termen nelimitat.

Insulele din Pacific au fost scutite, în mare parte, de cele mai grave efecte ale pandemiei, având foarte puține cazuri. Există temeri, însă, că dacă virusul se va instala colo, se va răspândi rapid printre populațiile ce trăiesc strâns împreună, au rate înalte de comorbidități și sisteme de sănătate fragile și sub-finanțate.

Deși, în general, coronavirusul a fost ținut acolo sub control, economiile din Pacific, mai ales cele dependente de turism, au fost devastate de pandemie.