Judeţele Alba şi Cluj, introduse de Germania pe lista zonelor de risc epidemiologic din România / Lista completă

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 1 octombrie 2020, 15:27 Actualitate | Coronavirus


Testare coronavirus
Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia
Judeţele Alba şi Cluj au fost introduse de autorităţile germane pe lista zonelor de risc epidemiologic din România, iar cei care vin din aceste zone sunt obligaţi să se autoizoleze, a anunțat joi Ministerul român de Externe. La acest moment, pe această listă se află Bucureștiul și 14 județe din România.

Potrivit MAE, la acest moment, alături de Bucureşti, 14 judeţe din România se află pe lista zonelor de risc: Alba, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui, Vâlcea. Judeţele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Argeş (la 16 septembrie), Buzău (la 9 septembrie), Dâmboviţa (la 16 septembrie), Galaţi (9 septembrie), Gorj (la 2 septembrie), Ialomiţa (la 20 august), Mehedinţi (la 20 august), Neamţ (la 2 septembrie, dar reintrodus la 16 septembrie), Timiş (la 20 august) şi Vrancea (la 9 septembrie).

Totodată, ca urmare a deciziilor comune ale guvernului federal şi ale celor de land, toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care intră în Germania după ce s-au aflat într-una din zonele de risc, oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire, sunt obligate să se deplaseze - cât mai direct, cu minimizarea contactelor - şi să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spaţii de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire. Respectarea obligaţiei de autoizolare este verificată de autorităţile de land atât aleatoriu, cât şi în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

În acelaşi timp, conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile germane, începând de la 1 octombrie, se elimină posibilitatea de exceptare de la măsura autoizolării pentru persoanele care prezintă un test COVID-19 negativ, efectuat anterior intrării în Germania. Potrivit noilor dispoziţii, autoizolarea poate fi suspendată mai devreme decât termenul de 14 zile numai dacă este efectuat un test începând cu a cincea zi după intrarea în Germania şi doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. O astfel de testare se poate efectua la medicul de familie sau la autorităţile locale de sănătate şi este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc, conform MAE.

Mai multe informaţii pot fi obţinute la linia telefonică dedicată 116.117.

Dacă persoanele care au venit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăţi de respiraţie, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 14 zile de la momentul intrării în Germania, inclusiv după o eventuală testare negativă şi suspendare a carantinei iniţiale, devine obligatorie autoizolarea şi contactarea imediată a Autorităţii locale de Sănătate.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că cetăţenii români care vin din judeţe ce nu se află pe lista de risc, dacă se deplasează cu avionul spre Germania de la un aeroport aflat într-un judeţ listat, trebuie să respecte toate obligaţiile specifice călătorilor din zone de risc.

Românii care intră în Germania din zonele de risc trebuie să completeze un "formular de debarcare" - Public Health Passenger Locator Form - şi să îl transmită Autorităţilor locale de Sănătate în termen de o zi de la sosire, astfel încât acestea să fie informate şi să monitorizeze respectarea carantinei. Varianta în limba română a acestui formular poate fi regăsită la următorul link: www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Transport/Aussteigekarten-COVID_RO.pdf?__blob=publicationFile.

Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiţionată de aceste obligaţii. Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane şi respectarea măsurilor specifice de protecţie: distanţare socială, igienă, mască etc.. Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu şi cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte.

În cazul neîndeplinirii obligaţiilor generale sau dispoziţiilor locale ale autorităţilor cu privire la testare, autoizolare sau tranzit, se pot aplica sancţiuni în valoare de până la 25.000 de euro. Regulile generale de conduită, restricţiile şi măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale la următorul link: /www.bundesregierung.de.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1162 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  S-a terminat de cules sparanghelul... (Joi, 1 octombrie 2020, 16:35)

  newlook [utilizator]

  "Judeţele Alba şi Cluj au fost introduse de autorităţile germane pe lista zonelor de risc epidemiologic din România..."

  ==========================
  S-a terminat de cules sparanghelul...
  Nu-i nimic, primavara urmatoare, stapanul teuton va cheama iarasi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by