"Singura modalitate de a elimina amenințarea acestei boli într-un loc din lume este de a o elimina în toate locurile de pe planetă", a spus Bill Gates în discursul său la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, potrivit Rai News, citat de Rador.

Bill GatesFoto: Profimedia Images

"Lumea se află în pragul unei mari descoperiri științifice: după toate probabilitățile, un vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19 va fi disponibil la începutul anului viitor. Va fi probabil mai mult de un vaccin", afirmă Bill Gates subliniind, însă, că "eradicarea bolii nu va avea loc automat", deoarece "este necesar să ne asigurăm că există capacitatea efectivă de a produce miliarde de doze de vaccin, de a găsi finanțări pentru a-l realiza și de a identifica cele mai potrivite strategii pentru distribuirea sa".

Bill Gates ilustrează, apoi, noile modele de previziuni elaborate de Universitatea Northeastern, care ajută să înțelegem ce se întâmplă dacă distribuirea vaccinului este inegală.

"Cercetatorii au analizat două scenarii posibile. În primul, vaccinurile sunt distribuite în toate țările în funcție de numărul de locuitori. În al doilea, găsim o situație foarte apropiată de ceea ce se întâmplă în aceste zile, și anume că cele mai bogate cincizeci de țări de pe planetă vor avea la dispoziție primele două miliarde de doze de vaccin. În acest scenariu, virusul va continua să se răspândească necontrolat timp de patru luni în trei sferturi ale globului. Și vom asista la dublarea numărului morților", explică Bill Gates. "Ar fi o catastrofă morală", adaugă filantropul american.