Premierul Ludovic Orban anunță controale în toată țara pentru a se verifica respectarea măsurilor anti-Covid și susține că numărul cazurilor a crescut din cauza nunților și botezurilor unde nu s-au respectat normele.

Orban si ministriFoto: Guvernul Romaniei

"Am organizat o videoconferinţă cu prefecţii din ţară şi cu comitetele pentru situaţii de urgenţă. Subiectul acestei videoconferinţe a fost intensificarea acţiunilor autorităţilor în lupta contra răspândirii infecţiei cu coronavirus. Este evidentă o tendinţă de creştere a numărului de cazuri. Din acest motiv, am solicitat comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă o implicare mult mai serioasă în implementarea măsurilor legale adoptate de autorităţi; de asemenea, o intensificarea a acţiunilor de control şi, nu în ultimul rând, o intensificare a comunicării cu cetăţenii pentru respectarea măsurilor de protecţie a sănătăţii", a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, la sediul MAI, după videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei.

Premierul mai susține că autorităţile nu au putut controla petrecerile desfăşurate după anunţarea rezultatelor la alegerile locale şi le-a transmis participanţilor, indiferent de partidul politic din care fac parte, să se considere ''ca şi cum ar fi posibil infectaţi'' cu noul coronavirus.

"În ceea ce priveşte organizarea alegerilor, noi am supravegheat ca tot ceea ce a însemnat activitate de campanie, procesul electoral din ziua votului, să se desfăşoare în conformitate cu regulile stabilite şi cea mai mare parte s-a desfăşurat. Ce nu am putut controla, pentru că nu aveam cum să controlăm, uman, sunt petrecerile care au fost organizate după câştigarea alegerilor. Aici, le recomand tuturor celor care au participat la astfel de petreceri, indiferent din ce formaţiune politică sunt, să se considere ca şi cum ar fi posibil infectaţi, pentru că la aceste petreceri, unele dintre ele le-am văzut şi la televizor şi pe online, nu s-au respectat regulile'', a spus premierul.

Despre sistemul de predare online și achiziția întârziată de tablete

Întrebat despre problemele cu învățământul online sau hibrid, Orban spune că au fost alocați de către guvern peste 150 de milioane de lei pentru școlă, din care 100 de milioane pentru tablete, că a mărit rețeaua de fibră optică și numărul școlilor cu acces la internet.

Premierul dă vina pentru întârzierile de achiziții școlare, în special privind tabletele, pe firmele care au participat la licitații, le-au câștigat, pentru ca apoi să se retragă pentru că nu pot acoperi oferta.

Tabletele nu se vor da definitiv elevilor, ci într-o formă de comodat, spune premierul Ludovic Orban: „E posibil ca într-o localitate nivelul de răspândire a virusului să scadă și atunci tabletele pot fi recuperate și pot fi distribuite într-o altă localitate în care crește numărul de infectări”, potrivit Mediafax.

„Cer autorităților locale și unităților școlare să achiziționeze tablete, pentru că tabletele nu se dau definitiv familiilor. Se dau într-o formă de comodat. E posibil ca într-o localitate nivelul de răspândire a virusului să scadă și atunci tabletele pot fi recuperate și pot fi distribuite într-o altă localitate în care crește numărul de infectări și e necesar învățământul online”, spune Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că luni se va decide în Comitetul Național de Situații de Urgență reintroducerea restricțiilor pentru țările care au un nivel de infectare mai ridicat decât al României.

Astfel, persoanele care vin din țări cu un grad de infectare mai ridicat decât al României pentru doar trei zile, ei nu vor intra în carantină dacă vor prezenta un test Covid negativ, nu mai vechi de 48 de ore.

”Daca vor să stea mai mult de 3 zile, vor intra în carantină pe 14 zile. În cazul in care doresc sa nu stea în carantină, în a 5-a zi de caratină se va efectua un test, la primirea rezultatului vor putea iesi din carantină”, a declarat Orban.