Proporţia testelor pozitive la coronavirus a început să crească din nou la New York, în special în mai multe zone cu un număr mare de evrei religioşi, a avertizat luni guvernatorul acestui stat american, Andrew Cuomo.

Coronavirus New YorkFoto: Braulio Jatar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Datele pentru ultimele 24 de ore arată 1,5% teste pozitive - 834 din cele 52.936 de teste realizate, a scris pe Twitter Andrew Cuomo, în timp ce acest procent staţiona la 1% de mai multe zile, relatează Agerpres.

După ce a fost puternic lovit de coronavirus în primăvară, cu un număr record de 23.800 de morţi numai pentru oraşul New York cu începere din martie, autorităţile se lăudau în ultimele săptămâni cu o rată de pozitivare şi de contaminare printre cele mai scăzute din marile oraşe americane.

Dacă media de 1,5% teste pozitive este în continuare relativ scăzută, mai ales în comparaţie cu explozia actuală de cazuri în Europa, ea ascunde focare de contaminare considerate „îngrijorătoare” de autorităţile sanitare, în special în mai multe cartiere din Brooklyn cu o puternică populaţie de evrei religioşi.

În unele din aceste cartiere, rata de contaminare a urcat la peste 5-6%, faţă de 1% pentru întregul oraş, mai ales pe fondul sărbătorilor evreieşti care s-au încheiat luni cu celebrarea Yom Kippur (Ziua Ispăşirii), potrivit autorităţilor sanitare din New York.

Printre locurile unde rata de pozitivare a crescut, guvernatorul Cuomo a citat luni, pe lângă Brooklyn, două comitate de la marea periferie newyorkeză, Rockland şi Orange, unde locuieşte, de asemenea, un număr important de evrei religioşi.

Creşterea numărului de cazuri în Brooklyn este îngrijorătoare pentru autorităţile capitalei economice a SUA deoarece intervine cu câteva zile înainte de redeschiderea şcolilor publice pentru cursuri parţial în persoană, spre sfârşitul acestei săptămâni, deschidere amânată deja de două ori.

Anunţând acţiuni de comunicare în următoarele zile cu privire la necesitatea gesturilor barieră şi portului măştii, serviciile sanitare au avertizat că vor inspecta şcolile particulare - inclusiv numeroase şcoli evreieşti yeshiva - şi vor sancţiona instituţiile unde portul măştii şi distanţarea nu sunt respectate.