Pandemia de Covid-19 a făcut peste un milion de victime în întreaga lume și nu slăbește în intensitate, cu o evoluție "foarte îngrijorătoare" în Germania și peste șase milioane de cazuri în India, potrivit AFP.

Protest in California impotriva restrictiilor din pandemieFoto: Katrina Kochneva/ Zuma Press/ Profimedia

La nouă luni de la detectarea noului coronavirus în China, de pandemie sunt legate cel puțin 1.002.036 de decese de la sfârșitul lui decembrie, potrivit bilanțului realizat luni, la ora 11.00 GMT de AFP, pornind de la surse oficiale.

În total, au fost diagnosticate oficial peste 33,1 milioane de cazuri dintre care cel puțin 22,7 milioane sunt considerate în prezent vindecate.

Statele Unite (aproape 205.000 morți), Brazilia (aproape 142.000), India (aproape 100.000) și Mexic (peste 76.000) însumează peste jumătate din numărul total al deceselor.

Perspectivele sunt sumbre, cu o curbă care repornește în creștere în Europa, în Orientul Mijlociu și în Asia, stârnind temeri legate de un al doilea val. Și aceasta în condițiile în care restricțiile sanitare adoptate de autorități, precum carantine, închiderea barurilor și a restaurantelor sau interzicerea adunărilor se confruntă în numeroase țări cu o nemulțumire în creștere din partea populației.

India, unde sunt detectate zilnic între 80.000 și 90.000 noi cazuri de contaminări, a depășit luni pragul de șase milioane de cazuri și ar putea în săptămânile următoare să depășească Statele Unite (peste 7,1 milioane de cazuri) pentru a deveni țara cu cele mai multe cazuri de infectare.

În Germania, guvernul Angela Merkel consideră evoluția pandemiei "foarte îngrijorătoare", a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelariei, care a reamintit germanilor să folosească măștile și să respecte regulile de igienă.

"În acest fel, am putea scuti țara noastră de unele măsuri în toamnă și în iarnă", a adăugat el, referindu-se la eventuale noi măsuri de carantină.

Baruri închise în Marsilia

În Spania, Madridul a extins la noi zone restricțiile pentru a frâna epidemia.

Aceste măsuri vizau de luni dimineața 167.000 noi persoane, care nu mai pot ieși din cartierul lor decât din motive precum mersul la muncă, la doctor sau ducerea copiilor la școală. În total, peste un milion de oameni din regiunea Madridului sunt vizați în prezent de astfel de măsuri.

Măsurile luate de mai multe țări europene reflectă îngrijorarea autorităților în fața creșterii numărului de infectări. În total, în Europa au fost detectate oficial 5.293.625 cazuri, dintre care 230.135 mortale.

În Franța, închiderea totală a barurilor și a restaurantelor a intrat în vigoare duminică seara în Aix-en-Provence și în Marsilia, al doilea oraș al Franței, pentru 15 zile.