Câini antrenați să detecteze noul coronavirus au început să activeze pe aeroportul Vantaa din capitala finlandeză Helsinki, au anunțat autoritățile, precizând că pe lângă acest proiect pilot se desfășoară și testările obișnuite, potrivit Reuters.

Caini antrenati pentru coronavirusFoto: finavia.fi

O echipă de 15 câini și 10 instructori au fost antrenați în Finlanda de voluntari-experți, cu finanțare de la o clinică veterinară privată.

Din echipă face parte și Kossi, un câine de salvare din Spania, care a fost antrenat să depisteze anumite mirosuri în Finlanda și a fost folosit inclusiv pentru depistarea cancerelor.

”În cercetările noastre am observat că acești câini vor descoperi boala cu cinci zile înainte să apară simptomele clinice”, a spus Anna Hielm-Bjorkman, profesor-adjunct la Universitatea Helsinki, specializată în studii clinice pe animale de companie.

”Sunt foarte buni. Am ajuns la sensitivitate de aproape 100%”, a spus ea, făcând referire la capacitatea câinilor de a detecta cazurile de infectare cu virus.

Testele de pe aeroport sunt efectuate printr-o probă luată din gâtul pasagerilor, care este apoi pusă într-un fel de conservă ce este dusă în altă cameră pentru a fi mirosită de câini.

”În viitor, este posibil ca acești câini să meargă printre pasageri într-un mod similar cu câinii folosiți de vamă”, a spus viceprimarul din Vantaa, Timo Aronkyto.