În luna aprilie dinamica tranzacțiilor imobiliare arăta o scădere de aproape 50% față de luna precedentă și de aproape o treime față de aceeași perioadă din 2019, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În același timp, prețul mediu pe metru pătrat la nivel național a crescut cu aproape 12% față de aceeași lună din anul precedent.

Vanzarile de imobile in timpul pandemieiFoto: geo-spatial.org

Vezi și:

Geo-spatial.orga centralizat date de la ANCPI și de la imobiliare.ro și a pus pe grafic situația pe fiecare lună a tranzacțiilor imobiliare și a prețului mediu pe metru pătrat în România.

Pe grafic se vede cel mai bine evoluția indicatorilor în lunile în care a fost starea de urgență, cu precădere aprilie și mai.

Cât privește dinamica tranzacțiilor imobiliare, observăm că în luna martie numărul de imobile tranzacționate a fost cu circa 9% mai mare față de martie 2019, dar urmează apoi o prăbușire. O scădere de 44,5% în aprilie față de luna anterioară, ceea ce se traduce în - 33,8% față de aprilie 2019.

În mai tranzacțiile de imobile rămân în scădere de circa 28% față de 2019, dar revin pe o creștere de circa 18% față de luna aprilie.

În luna iunievânzările de imobile cresc puternic, cu 45% față de luna anterioară, revenind în iulie și august la o oarecare paritate cu cifrele înregistrate în 2019.

Cât privește prețul mediu pe metru pătrat, acesta nu a părut aproape deloc afectat de pandemie, de situația din starea de urgență și a rămas constant între 10-12% mai mare față de aceleași luni din 2019.

În martie, conform indicelui imobiliare.ro, prețul mediu pe mp era de circa 1.390 de euro, în timp ce în luna august e de aproape 1.360 de euro.