Johnson & Johnson a demarat miercuri faza finală, cu 60.000 de participanți, a testelor clinice pe potențialul vaccin anti-covid dezvoltat de firmă, transmite Reuters.

Vaccin anti-coronavirusFoto: thanakorn hormniam | Dreamstime.com

Compania farmaceutică estimează că rezultatele acestei faze a treia vor veni până al sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, a spus Dr. Paul Stoffels, directorul științific al J&J, într-o conferință comună cu reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate din SUA și ai Administrației Trump.

Vaccinul anticoronavirus al Johnson & Johnson se face printr-o singură inoculare, spre deosebire vaccinurile promițătoare ale rivalilor Moderna, Pfizer și AstraZeneca, ce se fac cu două doze, la distanță de săptămâni, ceea ce înseamnă că sunt mult mai dificil de administrat.

”Beneficiile unui vaccin cu o singură doză sunt potențial mari din punct de vedere al campaniilor de imunizare în masă și al controlului pandemiilor globale”, a declarat Dr. Dan Barouch, cercetător la Harvard în domeniul vaccinurilor, care a contribuit la proiectarea vaccinului anti-covid al J&J.

Stoffels a spus că faza a treia a fost demarată după ce s-au obținut rezultate pozitive în fazele I și II, desfășurate în Belgia și Statele Unite.

Potrivit acestuia nivelul de siguranță și de protecție au fost la același nivel ca la testele efectuate pe animale, iar rezultatele au arătat că vaccinul oferă suficientă protecție ”pentru o perioadă lungă”.

Testele finale vor fi realizate în 215 centre din SUA, Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Mexic și Peru. Compania intenționează să producă 1 miliard de doze în 2021, apoi și mai mult de atât.