Pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, ceremonia fizică a premiilor Nobel din 10 decembrie de la Stockholm este anulată din cauza pandemiei Covid-19, iar cea a Premiului pentru Pace de la Oslo va fi una într-un format restrâns, au anunțat marți organizatorii, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Ideea este ca medaliile și diplomele să fie livrate laureaților într-un mod sigur în țările lor de reședință, cel mai probabil cu ajutorul ambasadelor și universităților laureaților”, a explicat Fundația Nobel, cu sediul în capitala suedeză.

Acordate la începutul lunii octombrie, premiile sunt prezentate în mod tradițional pe 10 decembrie - aniversarea morții creatorului suedez al premiilor Alfred Nobel (1833-1896) - la Stockholm (Medicină, Fizică, Chimie, Literatură și Economie), precum și la Oslo (Pace).

„Ultima dată când nu a existat nicio ceremonie la Stockholm a fost în 1944”, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat pentru AFP Gustav Källstrand, istoricul Fundației Nobel. „Chiar dacă în acest an va exista o ceremonie digitală”, a spus el.

O ceremonie televizată este într-adevăr planificată la Stockholm, în absența câștigătorilor care își vor primi premiul de la distanță. Numele câștigătorilor diferitelor premii vor fi într-adevăr anunțate la datele programate, între 5 și 12 octombrie, potrivit Fundației.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai multe premii nu au fost nici acordate, deși Suedia nu participase la conflict.

Premiile din 1944 au fost acordate retroactiv în 1945. În 1940, 1941 și 1942, nu au fost premieri sau ceremonii.

O mică ceremonie a Premiului pentru Pace este programată la Oslo pe 10 decembrie, dar într-un format foarte mic, a anunțat mai devreme directorul Institutului Nobel din Norvegia.

Spre deosebire de anii trecuţi, ceremonia nu va avea loc în marea sală a Primăriei Oslo, care poate găzdui o mie de invitaţi, ci în aula unei clădiri a Universităţii din Oslo, care poate primi 100 de persoane.

Iar banchetul în onoarea laureatului, organizat tradiţional în aceeaşi seară, este anulat.

În iulie, la Stockholm, Fundaţia Nobel a anunţat deja anularea, pentru prima dată după 1956, a dineului Galei Premiilor Nobel din Suedia.