Toți angajații din industria vinului din regiunea viticolă Rioja, mai exact în provincia Alava din Spania, trebuie să se supună unui test Covid-19 înainte să înceapă să lucreze, pentru a preveni focarele de coronavirus și să pună astfel în situație de risc recolta, relatează Reuters.

Vie RiojaFoto: Captura Wikipedia

Culegătorii de struguri, care au fost denumiți în 2020 ”mascații recoltelor”, vor primi propriul echipament, inclusiv coșuri și foarfeci, care nu poate fi schimbat de la unul la altul pentru a evita infectarea, a spus un purtător de cuvânt al consiliului de reglemnatare pentru vinul Rioja.

Autoritățile din Țara Bascilor au făcut obligatorie pentru proprietățile viniviticole deținerea unei liste cu angajați. Departamentul de Sănătate apoi face testele PCR.

Sezonierii care trăiesc în condiții precare au fost grav afectați de focarele de coronavirus vara aceasta în Spania, ceea ce a făcut ca autoritățile să impună carantine locale în zonele de creștere a fructelor. Autoritățile sunt acum hotărâte să evite repetarea situației în contextul sezonului de culegere a strugurilor.

”Până nu primim rezultatul testului, nu putem munci”, a spus pentru Reuters un angajat din industria vinului, Quintino Benigno, la un centru de testare din Languardia, Alava, unde oamenii așteptau la rând cu măștile pe față. Aproximativ 6.000 de sezonieri sunt angajați în campania de culegere a strugurilor din Alava și regiunea vecină La Rioja.

Deși numărul cazurilor de coronavirus asociate cu sectorul agricol a scăzut, datele oficiale arată că angajații din acest sector reprezintă 9,9% din totalul cazurilor.

Un al doilea val de infectări a pus Spania din nou în centrul atenției, iar în zona Madrid autoritățile au cerut ajutorul Armatei pentru a ține sub control anumite cartiere sărace unde s-a introdus din nou carantina.