Până la 200.000 de unguri ar putea fi infectați simultan de coronavirus în cel sumbru scenariu al guvernului, a spus luni premierul Viktor Orban Parlamentului, adăugând că sistemul de sănătate ar putea fi capabil să facă față unei asemenea cifre, relatează Reuters.

Viktor OrbanFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

După o creștere a numărului de cazuri la sfârșitul lunii august, Ungaria a raportat luni 876 noi infecții, aducând bilanțul total la 18.866 și 686 de decese.

Orban, care a spus că un al doilea val al pandemiei ar putea atinge un vârf în decembrie sau ianuarie, le-a spus parlamentarilor că, în cel mai sumbru scenariu, 16.000 de unguri ar avea nevoie de tratament în spital, cu 800 de oameni având nevoie de ventilatoare.

Guvernul lui Orban a cheltuit 1,15 miliarde de dolari pe 16.000 de ventilatoare anul acesta, după ce premierul a spus în aprilie că Ungaria ar avea nevoie de până la 8.000 de ventilatoare și paturi de ATI în timpul vârfului crizei.

Orban nu a clarificat luni motivul pentru diferența dintre cele două estimări în ceea ce privește numărul ventilatoarelor. Unii doctori și politicieni ai opoziției au avertizat, cu toate acestea, că o penurie a asistentelor calificate ar putea fi sursa principalului blocaj al sistemului de sănătate.

Ministerul Resurselor Umane a spus săptămâna trecută că Ungaria are 1.839 de paturi de ATI disponibile, dintre care 812 erau pregătite pentru a trata cazuri de Covid-19.

Acesta a mai spus că alte 9.487 de paturi de spital sunt disponibile pentru a trata pacienți Covid.