Autoritățile sanitare britanice au avertizat luni că, dacă se continuă actualul trend, epidemia de coronavirus va "decola" într-un al doilea val care ar putea conduce la 200 de morți pe zi nu mai târziu de luna noiembrie, scrie AFP.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Martyn Wheatley / Zuma Press / Profimedia

Cea mai îndoliată țară din Europa, cu peste 41.000 de morți, Marea Britanie se confruntă în prezent cu o situație în care numărul contaminărilor "se dublează la fiecare șapte zile", a declarat consilierul științific al guvernului Patrick Vallance, într-o alocuțiune televizată.

Dacă epidemia urmează această curbă, "vom ajunge la 50.000 de cazuri pe zi la jumătatea lui octombrie" - față de circa 6.000 în prezent, potrivit estimărilor - și s-ar putea ajunge la "200 de morți pe zi sau mai mult la jumătatea lui noiembrie", a continuat el.

La momentul de vârf al pandemiei, Regatul Unit a înregistrat aproape o mie de morți pe zi.

"Dacă nu schimbăm cursul, virusul va decola. Acesta este calea pe care suntem", a explicat și profesorul Chris Whitty, în cadrul acestei alocuțiuni în care cele două mari figuri ale autorităților sanitare britanice, devenite familiare marelui public, au adoptat un ton grav.

"Nu este problema altora", ci a "noastră a tuturor", a subliniat el.

Guvernul multiplică restricțiile locale pentru a lupta împotriva propagării virusului și încearcă să nu recurgă decât în ultimă instanță la o carantină la nivel național, cu consecințe devastatoare pentru o economie deja sever afectată de carantina impusă în timpul primului val.

Anunțul de noi măsuri din partea premierului Boris Johnson este așteptat în această săptămână, în condițiile în care guvernul este puternic criticat deoarece cererea de teste depășește capacitățile actuale.

Având în vedere avansurile înregistrate în tratamente și speranța unui vaccin, anul viitor, este vorba de o "problemă pentru șase luni", a menționat Chris Whitty.