Pandemia de coronavirus a avut în România efecte pe mai toate planurile, mai ales în perioada stării de urgență și a aplicării măsurilor care restricționau mobilitatea oamenilor. Unul dintre segmentele care a simțit o schimbare a fost cel al audiențelor TV, însă doar un singur tip de canale TV a cunoscut scăderi considerabile față de aceleași luni din 2019.

Audienta canalelor de stiri in Romania 2020 vs 2019Foto: geo-spatial.org

Geo-spatial.org a centralizat o serie de date oficiale privind dinamica audiențelor TV pe fiecare lună, comparativ cu lunile anului 2019.

Datele provin de la Kantar Media Audiences.

Audiența canalelor TV de știri

Audiența canalelor de știri a crescut fulminant în martie și s-a menținut la cote mari și în aprilie și mai, comparativ cu aceleași luni din 2019.

Practic, în martie audiența canalelor de știri a crescut cu aproape 48% față aceeași lună din 2019 și cu 22% față de luna februarie.

În aprilie creșterea audienței era de 33% mai mare față de aprilie 2019, iar în mai creșterea era de doar 4,36% față de aceeași lună din anul precedent.

De remarcat că după normalizarea valorilor, în luna august audiențele canalelor de știri au cunoscut o scădere de aproape 19%.

---

Audiența canalelor TV de sport

Canalele de sport au suferit cel mai mult din cauza pandemiei de coronavirus mai ales pentru că majoritatea competițiilor sportive au fost anulate sau suspendate pe aproape întreg globul.

Chiar dacă multe dintre sporturi și competiții s-au reluat, cu restricții sau chiar fără spectatori, audiențele TV pe sport încă nici acum nu și-au revenit.

---

Audiența canalelor TV generaliste

Canalele generaliste au cunoscut și ele cifre de audiență mai mari în lunile de pandemie decât în 2019 dar, spre deosebire de cele de știri, cifrele mai mari se păstrează și acum.

În martie audiența canalelor generaliste era cu aproape 15% mai mare față de aceeași lună din anul precedent. În august diferența a ajuns la circa 8%.

---

Audiența canalelor TV de film

Dinamica audiențelor canalelor de film în 2020 nu pare să fi fost puternic afectată de COVID-19. În general în fiecare lună de la începutul pandemiei în România audiențele canalelor de film au fost mai mici decât în lunile din 2019.

---

Audiența canalelor TV de desene animate

În schimb, audiența canalelor de desene animate a crescut în perioada stării de urgență comparativ cu aceleași luni din 2019: +8% în martie, +13% în aprilie, +18% în mai. Apoi a urmat o scădere pe lunile de vară.