​INTERVIU Medic din prima linie: Vârsta pacienților cu forme grave de COVID-19 a scăzut în ultimele săptămâni / Faptul că avem primul copil internat la Terapie Intensivă poate însemna că virusul a început să sufere mutații serioase

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 7:47 Actualitate | Coronavirus


Medicul Florin Rosu
Foto: Arhiva personala
Vârsta pacienților care prezintă forme grave de infecție cu SARS-CoV 2 a început să scadă în ultimele 3 săptămâni, ceea ce înseamnă că pacienții tineri încep să dezvolte și ei forme severe, afirmă medicul ATI Florin Roșu, șeful Secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară, într-un interviu acordat HotNews.ro. Potrivit medicului Florin Roșu, faptul că România are primul copil infectat cu coronavirus internat la Terapie Intensivă, copil care nu suferea anterior de alte afecțiuni, poate însemna inclusiv că "virusul a început să aibă mutații foarte serioase".

"La Terapie Intensivă se lucrează la capacitate maximă"


În momentul de față, în Secția de Terapie Intensivă condusă de medicul Florin Roșu se lucrează în continuare la capacitate maximă, "așa cum am lucrat de la începutul pandemiei, iar oboseala psihică și fizică este prezentă în rândul personalului".Dacă în prima fază a epidemiei au fost și cazuri de pacienți tineri, după care vârsta acestora a crescut, medicul Florin Roșu spune că, în momentul de față, "sunt 3 săptămâni de când văd că vârsta pacienților care prezintă forme grave începe să scadă. Ceea ce înseamnă că pacienții tineri încep să dezvolte și ei forme severe".

"La începutul epidemiei în România am avut categorii de pacienți tineri, iar aici mă refer la persoane între 27 de ani până la vârsta de 90 de ani, undeva la începutul verii vârsta a crescut și nu am mai avut persoane tinere. În momentul de față se observă o reapariție a formelor grave la persoane tinere, și aici mă refer la persoanele în vârstă de 40 de ani", explică Florin Roșu.

Virusul nu mai menajează copiii?


În ceea ce privește cazul copilului de 9 ani și 11 luni internat la Terapie Intensivă la Spitalul Gomoiu din București, medicul Florin Roșu afirmă că un pacient copil infectat cu coronavirus internat la ATI, fără alte afecțiuni, reprezintă o premieră pentru țara noastră: "În România, eu nu am cunoștință să mai fi fost cazuri de copii internați la Terapie Intensivă, iar noi la Iași nu am avut. Și nici nu ne dorim. Dar, dacă or să aibă nevoie de suport de Terapie Intensivă, noi suntem pregătiți. Din nefericire, avem cazul acesta, al copilului internat la Terapie Intensivă. Noi ne așteptam să vină și o perioadă de genul acesta."

Medicul se teme că acest caz ar putea însemna că "virusul a început să aibă mutații foarte serioase. Dacă până acum 'proteja' copiii, dacă putem spune așa, între ghilimele, se pare că în momentul de față acest lucru nu se mai întâmplă și riscăm să ajungem într-un moment critic."Copilul de 9 ani și 11 luni infectat cu coronavirus internat la Spitalul Gomoiu, primul din România care a ajuns într-o secție de Terapie Intensivă, este "în stare staționară spre bine", dar are toate organele afectate, au anunțat medicii de la Spitalul Gomoiu.

Medicii care îl tratează au explicat, de asemenea, că "este un copil fără antecedente semnificative anterioare (medicale - n.red.)". Copilul a ajuns la Terapie Intensivă după ce a suferit un sindrom multisistemic inflamator, o reacție inflamatorie multi-sistemică exagerată, spun medicii de la Spitalul Gomoiu, care subliniază însă că nu orice copil infectat cu SARS va face acest sindrom, "este foarte rar".

Potrivit medicilor, copilul s-a infectat cel mai probabil acum 3 săptămâni, când și părinţii lui au fost diagnosticaţi cu COVID-19. El a fost atunci testat de medicii din Buzău, însă rezultatul a fost negativ.

Copilul din Buzău este primul din România diagnosticat cu sindromul multisistemic inflamator asociat cu noul coronavirus.

Efectul începerii școlilor: "Copiii nu trebuie stigmatizați, chiar dacă sunt purtători ai virusului"


Într-un moment în care românii încep să revină din concedii, iar copiii să se întoarcă la școală, medicul Florin Roșu atrage atenția că copiii nu trebuie sub nicio formă stigmatizați, chiar dacă pot fi purtători ai virusului: "Nu copiii sunt problema, dar copiii sunt purtători ai virusului. Din nefericire, virusul poate ajunge la categoriile vulnerabile, adică la bunici, pentru că de regulă, părinții trimit bunicii să îi ia de la școală. Iar bunicii, în aceste condiții, se pot îmbolnăvi."

"Copiii nu trebuie stigmatizați. Trebuie să evităm cu orice preț stigmatizarea copilului, așa cum trebuie să evităm cu orice preț stigmatizarea oricărui pacient cu COVID-19", subliniază Florin Roșu.

Ce soluții există după deschiderea școlilor pentru a proteja persoanele vulnerabile cărora copiii riscă să le transmită coronavirusul? "Acum, după începerea școlilor de exemplu, ar trebui să protejăm categoriile de oameni despre care știm că sunt vulnerabili. Dacă știi, spre exemplu, că părintele tău suferă de o anumită afecțiune, este mai bine să nu îl trimiți pe el să ia copilul de la școală."


"Din punct de vedere psihic, pentru copil poate fi o traumă foarte serioasă, dacă se întâmplă să transmită virusul. Dar copiii nu trebuie stigmatizați, în niciun caz", avertizează Florin Roșu.

"Eu de asta insist, copiii nu trebuie stigmatizați pentru așa ceva. Ei așa se fomează, intrând în comunitate. Dacă ții un copil izolat, în loc să îl duci la școală, el riscă să devină un izolat din punct de vedere social, un neadaptat. Copiii, când merg la grădiniță spre exemplu, își ling mâna unul altuia, se pupă, își bălesc jucăriile, așa sunt copiii. Nu îi poți spune: Vezi că l-ai îmbolnăvit pe bunicul sau pe bunica."

Nu doar copiii, ci pacienții cu COVID-19 în general nu trebuie sub nicio formă stigmatizați, lucru pe care medicul Florin Roșu l-a repetat de la începutul pandemiei: "Pacienții cu COVID-19 nu trebuie stigmatizați. Spre exemplu, din acest motiv avem și atât de puțini donatori de plasmă, din cauză că ei sunt stigmatizați. M-am interesat și eu, sunt două mari motive: unul este că acești pacienți se simt stigmatizați pentru că s-au îmbolnăvit, cu toate că nu este vina lor, oricui i se poate întâmpla. Al doilea motiv este că în momentul în care ajung să doneze, li se recoltează din nou analize. Printre altele, li se face și testul COVID. Dacă, prin absurd, testul iese pozitiv, ei stau din nou două săptămâni în izolare - nu mai pot merge la serviciu, au și probleme financiare, au și probleme în familie."

"Nu trebuie sub nicio formă să stigmatizăm pacienții pentru această boală, pentru că i se poate întâmpla oricui", subliniază medicul ieșean.

"Iar în momentul de față, răspândirea comunitară este cea mai importantă. Te duci cu un prieten la terasă sau te întâlnești cu el pe stradă, riști să iei virusul. În spital spre exemplu răspândirea este controlată, restrânsă, pentru că toată lumea poartă mască, se protejează."

Medicii au început să gândească circuite pentru a asigura și asistența pediatrică în ATI, în caz de nevoie


Șeful Secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași spune că el și colegii săi au luat în calcul și posibilitatea ca virusul să afecteze, la un moment dat, și copiii, și au început să gândească circuite pentru a asigura și asistența pediatrică, în caz de nevoie."Locurile în Terapie Intensivă nu pot fi ținute în așteptare, în ideea că poate apare un pacient pediatric. Important este ca ventilatoarele să aibă funcții pediatrice. Nu putem refuza dreptul la sănătate al unui pacient adult și să punem în așteptare paturi pentru pacientul pediatric, în ideea că poate vor apărea astfel de pacienți. Nu. Datoria noastră este să acordăm îngrijire medicală de specialitate tuturor pacienților, indiferent de vârstă. Iar în momentul în care apare, indiferent că este adult sau copil, noi trebuie să îi oferim îngrijirile necesare. Dar nu putem bloca paturi în ATI. În momentul în care apare un copil se găsește o soluție", explică medicul Florin Roșu.

Florin Roșu mai spune că, din date intermedicale, care nu sunt însă oficiale, "virusul are cam 72 de mutații în acest moment, practic există 72 de tulpini. Se pare că una dintre ele a început să aibă efect și asupra copiilor. Să sperăm că nu se va răspândi."

"Dacă pierd și un singur pacient, indiferent de vârstă, este o tragedie. Fiecare pacient este un univers în sine"


În secția de Terapie Intensivă condusă de medicul Florin Roșu ajung de multe ori pacienți care au și alte afecțiuni grave, în afară de COVID-19. Din experiența lui Florin Roșu, cei mai expuși la forme grave de COVID-19 sunt pacienții care suferă deja și de diabet: "Din punctul meu de vedere și din experiența mea, ceea ce am observat este că pacientul diabetic este cel mai expus la formele grave. Urmează pacientul cu probleme cardiace, iar din punctul de vedere al grupelor de sânge, discutăm de pacientul cu grupă de sânge A2, RH pozitiv."

De asemenea, bărbații sunt mai predispuși la forme grave decât femeile: "Nu știu care este explicația pentru acest lucru. Sunt date statistice, fiind și cadru universitar, m-am interesat de aceste lucruri."

Medicul Florin Roșu

Medicul Florin Roșu spune că procentul de vindecări în secția de Terapie Intensivă pe care o conduce este undeva la 50%, "adică pacienți care sunt trimiși pe secții și ulterior se vor vindeca. Nu am avut pacienți pe care i-am trimis pe alte secții, iar ulterior au revenit în Terapie Intensivă."

Procentajul este unul bun, afirmă Florin Roșu, mai ales că pe mâna lui și a colegilor săi ajung pacienți cu forme grave de COVID, care suferă și de alte afecțiuni grave.

Medicul ieșean subliniază însă că "Noi nu stăm să calculăm mortalitatea în urma infecțiilor, dezideratul nostru este să ajutăm pacienții și să redăm cât mai mulți pacienți societății și familiei. Eu tot timpul am spus lucrul ăsta: dacă pierd și un singur pacient, indiferent de vârstă, este o tragedie, atât pentru familie, cât și pentru personalul medical. Avem și pacienți care decedează, din păcate. Dar noi avem în ATI pacienți cu risc foarte mare, care au și alte afecțiuni grave, mai ales că COVID-19 decompensează boala de bază."

"Facem așa încât să îi dăm o șansă. Chiar dacă este un pacient în vârstă, acel pacient este mama cuiva sau bunicul cuiva. Fiecare pacient este un univers în sine. Fiecărui pacient trebuie să îi dai o șansă, pentru fiecare om 2-3 zile în plus contează, iar medicii români chiar luptă pentru fiecare viață", încheie medicul Florin Roșu.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18396 vizualizari

 • -12 (48 voturi)    
  normal ca a scazut varsta pacientilor... (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 7:50)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... ca nu va mai ajungea spaga de la pensionari.
  • +5 (25 voturi)    
   Citesc articolul, ma uit la poze (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 11:28)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   si imi pun intrebari:
   - Nu este acesd domn oare un pic cam tanar sa fie sef de sectie la ATI?
   - Are oare experianta sa vorbeasca despre un subiect atat de complex (Anestezie, virusologie, microbilologie, pediatrie?)
   - Are autoritatea sa vorbesca public despre un subiect cu asemenea impact?

   Citesc ca "Sunt date statistice, fiind și cadru universitar, m-am interesat de aceste lucruri." suna bine, poate asta e explicatia, un om extrem de bun. Il caut in Scopus. Gasesc un singur articol.
   Rama cu intrebarile.
   • +5 (5 voturi)    
    ... (Duminică, 20 septembrie 2020, 14:11)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    tanar, tanar dar are lantz de aur la gat ;) restul e can-can...
   • 0 (0 voturi)    
    și noi ne întrebăm (Marţi, 22 septembrie 2020, 7:35)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    ce autoritate ai tu în domeniul tău, și dacă să te luăm în serios când miemzi autoritatea. Ce zici ?
   • 0 (0 voturi)    
    da, râma cu întrebările (Miercuri, 23 septembrie 2020, 6:37)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    alții cu munca.
  • +6 (20 voturi)    
   Daca 30% din ce spune... (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 12:44)

   Soarele [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   ... ar fi adevărat, Suedia ar fi fost depopulată deja.
   Pur și somplu terorizează populația.
   • 0 (0 voturi)    
    ceea ce spune e 100% adevărat, adică se întâmplă (Marţi, 22 septembrie 2020, 7:37)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Soarele

    Și, nu, nu are treabă cu Suedia.
    Ce-i drept, țara aia nici nu s-a depopulat, la doar... 5000 morți.
  • -2 (8 voturi)    
   da, si copii (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 18:58)

   cchris [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Ne minunam ca si copii au ajuns la ATI, pare sa nu intelegem de ce unii o iau in freza de la virusul asta si altii deloc si ne gandim la mutatii si la tot felul de chestii complicate. Eu zic ca lucrurile-s mai simple de atata. Punctul central e sistemul nostru imunitar. Virusul de fapt nu e o mare minune, doar nu e dintre gripe cunoscute pana acum si trebuie invatat. Sistemele imunitare care sunt capabile cat de cat de ceva n-au nici o problema, celelalte clacheaza, asta e tot. Iar copiii nu sunt exclusi. Exista multi, foarte multi copii care au o alimentatie foarte deficitara ca te miri din ce traiesc si e normal ca dintre ei sa mai ajunga si pe la ATI. Cred ca fiecare dintre noi ar putea in aceste momente sa se gandeasca ce ar putea sa revizuiasca la modul sau de viata, indeosebi alimentatie, pt ca a manca sanatos sau a fi sanatos nu e ceva nice to have sau cool. Iti place sa te duca masina unde vrei si sa faca ce trebuie sa faca, dar cand e vorba de corpul tau sau al copilului tau e ok sa bagi paine cu unt, chipsuri si zahar toata ziua? Aici e problema cu copiii de la ATI. Virusul poate face cate mutatii vrea el, poate sa si danseze Zumba daca vrea, atata timp cat tu ai un sistem imunitar functional.
   • 0 (4 voturi)    
    nu inteleg (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 21:18)

    maxxie jazz [utilizator] i-a raspuns lui cchris

    Spui că, de fapt, ceea ce contează cu adevărat este să ducem o viață sănătoasă, fără excese, să mâncăm cât mai natural, să ne odihnim bine, să nu fim stresați?

    Am o veste bună pentru tine.

    Asta a fost calea de urmat de o perioadă destul de lungă deja.

    Și deci ăia cu puțin creier și determinare să ducă o viață sănătoasă sunt acum în izolare/izolete, cumpără măști copiilor și-i trimite ca mieii la tăiat pentru că alții nu duc o astfel de viață?

    Bre, io cred că titlul articolului este destul de clar. Oameni sănătoși se îmbolnăvesc. Virusică ăsta pe care nu l-a văzut nimeni, niciodată, este mai popular decât JFK în zilele bune.

    Deși ăla apărea la televizor în fiecare zi. Nu părți din el, ci de-a-ntregul.
 • -2 (48 voturi)    
  E scârbos ce se întâmpla! (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 8:43)

  Marionette [utilizator]

  In loc sa ne protejam copiii pe ei îi aruncam pe mana coronavirusului și apoi ne minunam de mutațiile virusului și de efectele pe termen lung!
  Argumentul cu "tâmpirea poporului" daca nu se face școală în sistem clasic NU tine!
  Avem deja o noua generație de absolvenți cu skoala vetzii idioți in majoritatea lor. Ar trebui sa dăm o șansă și învățământului online.
  • +3 (17 voturi)    
   Ce nu tine? (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 11:33)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Iti spun eu ce nu tine:
   - O licitatie de cca 200.000 de tablete care cu scolile deschise are o problema. Pai ce facem lasam din mana 100 de Milioane de EURO asa usor? Mai e putin pana la alegeri.
   - Alegerile in sine, nu urla Ciomagu' ca daca nu se deschid scolile sa nu se tina nici alegerile ca ar fi acelas nivel de risc?

   Aceste doua partide, aliate PSD-PNL isi dau mana in spatele cortinei si deasupra banilor.

   Revenind la invatamantul on-line. Nu e pentru oricine si pentru orice. Se aplica la anumite materii, peste as zice eu 16 ani, necesita o doza importanta de disciplina si pregatire speciala a profesorilor. SI crede-ma cucoana, stiu ce zic mai bine decat toata lumea de aci. Lucrez si predau on-line de peste 10 ani.
   • 0 (2 voturi)    
    Lasati o pasta (Duminică, 20 septembrie 2020, 8:27)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    Cu tabletele.. ca macane. 90% dintre tablete se vor acorda prin licitatie de catre principalii operatori din Romania (orange, telecom, vodafone emag).. deci nu se pune problema de spagi sau preturi umflate.
  • +11 (23 voturi)    
   TARA TE VREA PROST (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 12:22)

   RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Asta este sloganul lui Marionette, peste tot pe HotNews.
   Adaug si eu ce nu tine: intr-o saptamana la scoala unde invata unul dintre copiii mei nu a reusit niciun profesor sa transmita "online" pentru cei de acasa, oricat s-au chinuit. Ceva nu a mers de fiecare data. Deci 1 saptamana cei de acasa au fost in vacanta.
   Si nu e caz singular, cam toti prietenii mei se plang de acelasi lucru.
   Eu expun aici fapte reale, nu demagogii. @Marionette as dori sa iti sustii cu argumente stiintifice afirmatiile prin care promovezi scoala online. Cum ar trebui sa fie implementata, de la solutia tehnica completa pana la pregatirea profesorilor.
   Daca nu o faci si doar continui sa arunci cu propaganda comunista in noi, e clar care sunt intentiile tale: nu ai aceste argumente pe care ti le cer pentru ca ele nu exista.
   • -2 (6 voturi)    
    Orice inceputuri sunt grele, cu probleme. (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 18:57)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

    initial oamenii din pesteri sustineau prin plescaituri ca asa comunicau, ca e mai bine sa stea in pesteri cum au stat in ultimele 30 de miliarde de ani intrucat casele (moderne) le-ar tampi copiii, s-au le-ar omori copiii. Si a fost greu sa iesim din pestera. Initial chiar au fost storciti niste copii. Dar au iesit din pestera si populatia umana s-a putut dezvolta exponential si pentru fiecare accident din casa clasica fata de pestera au aparut pe pamant sute de milioane de alti copii.
    Incearca sa iesi din pestera te rog! Curaj!
    • 0 (0 voturi)    
     Hahaha (Luni, 21 septembrie 2020, 10:12)

     JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

     Zau?! Asta e argumentul tau?

     Pai tu militezi de 6 luni sa nu iesim din casa, de sub pat, sa nu ne vedem la fata!
     • 0 (0 voturi)    
      deloc (Marţi, 22 septembrie 2020, 7:39)

      zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

      Ce spune personajul de mai sus este să se respecte mijloacele de prevenție și să se pună accentul pe școala online.
 • +28 (50 voturi)    
  Ipocrizie (sau manipulare) maxima (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 9:14)

  adi_69 [utilizator]

  Brusc nu ne mai impresioneaza miile de copii bolnavi de cancer, dar tot facem tam-tam pentru primul caz de copil cu COVID la ATI. Asta in timp ce sunt semnale tot mai puternice ca cei mai loviti nu sunt bolnavii COVID. ci cei non-COVID. Si astia au dreptul la sanitate.
  • +17 (35 voturi)    
   Exact, mor copiii de alte boli si ei vb de COVID (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 11:05)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   sunt mii de copii in Romania bolnavi de cancer si alte boli grave si presa, medicii, toata natia face propaganda pt COVID din motive POLITICE, ca sa arate cumva ca COVID e un virus periculos, sa convinga pe cei care nu pot fi convinsi de ceva aberant

   vine rafila si ne spune ca COVID e ca o raceala pt majoritatea oamenilor si apoi apare Arafat cu armata lui de propaganda sa spuna ca primul copil la ATI pt covid (zic ei) e senzatie

   Daca politicienii, PRESA si restul propagandei ar consuma macar 10% din energia pe care o consuma INUTIL cu covid, pt constructia de spitale noi, pt copiii bolnavi de cancer, pt o reorganizare administrativa a Romaniei ...ar avea si tara asta o sansa
   • +4 (16 voturi)    
    Bravo ! (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 11:55)

    Francisc04 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Perfect adevarat.
  • +5 (23 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 11:54)

   Francisc04 [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Manipulare la maxim + terorizarea populatiei.
  • -6 (24 voturi)    
   Asa este. (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 12:06)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Si daca ar fi un ucigas in serie de copii de ce sa vorbim de el? Mor copiii de alte boli si noi ne legam de ucigas? Tehnici KGB! Cand ai o problema reala bagatelizeaz-o, intens si mereu, pana la urma macar jumatate din lume va crede dobitocenia ce o sustii!
   Si iata un motiv sa vorbim doar de covid: in SUA principala cauza de mortalitate anul acesta este COV|D. A luat locul si cancerului si bolilor de inima. Daca nu vorbim acum de asta poate va fi principala cauza de mortalitate si a copiilor asa ca lasati-va tehnicile de manipulare pentru propria populatie tampita (de voi) din Rusia.
 • +23 (47 voturi)    
  Concluzie de specialist (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 9:20)

  bobo2 [utilizator]

  “Mutatii serioase”, si se mai mira ca nu mai da nimeni doi bani pe acesti specialisti
  • +4 (12 voturi)    
   mai sunt si mutatii neserioase (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 13:50)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   unele hazlii ( te apuca rasul cand ii auzi )
  • 0 (0 voturi)    
   când zici nimeni (Marţi, 22 septembrie 2020, 7:40)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   te referi la tine, să zicem.
 • +16 (36 voturi)    
  Ce nu a explicat (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 9:30)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  De ce Romania e tara cu cei mai multi decedati la mia de infectati (din UE)? De ce e Romania tara cu cea mai mica speranta de viata din UE? Nu cumva si acest medic e complice cu sistemul de EXTERMINARE, numit si de Sanatate) de la noi? Despre mizeria din spitale - inclusiv cea din spitalul unde lucreaza el, nimic? Chiar nimic? Despre șpăgi, sefa lui fiind in proces pentru luare de mita, nimic? Chiar nimic?
 • -1 (13 voturi)    
  tampirea (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 9:57)

  hanu [utilizator]

  e de multe ori in scoli...iar daca virusul sufera mutatii atat de repede, aia suntem..
 • +22 (46 voturi)    
  Hmmm (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 9:59)

  Sah [utilizator]

  Mda, in Luxemburg corona deja este tratat ca o raceala, la noi continua panicarea populatiei!
  Vin tot felul de neaveniti care nu sunt cercetatori si cauta sa creeze panica, de genul: '' însemna că virusul a început să sufere mutații serioase''!
  • +3 (17 voturi)    
   Corect ! (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 11:56)

   Francisc04 [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   Foarte adevarat.
  • -8 (26 voturi)    
   Asa este, dar spuneti pana la capat! (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 12:13)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   Daca n-ai covid in Luxemburg ti-l inoculeaza obligatoriu sa mori sau sa fii "puternic" (cu avc si paralizie). Pe principiul "ce nu te ucide te intareste" ( si taiere mainilor si picioarelor nu te ucide).
   Tot felul de minciuni la comentatorii de aici :
   -"in Suedia nu se mai imbolnaveste nimeni" nici dracu nu spune ca daca iesi la 12 ziua in Suedia nu vezi picior de suedez. Sunt atat de terorizati ca au intrat pe modul survivalism, asta nu spune nimeni. Sau ca le-a scazut economia cu 25% nu spune nici un comentator. Daca era bussines as usual de ce ar fi scazut? Nu mai merg oamenii la munca si stau terorizati in curtile lor.
   -"in luxemburg covidul e o raceala" Pai o trateaza ca pe o raceala toti ca nu au ce face mai mult , asta pentru ca nu au cu ce sa o trateze. Nu pentru ca nu-i dau importatnta ci pentru ca sunt depasiti de situatie.
   • +10 (20 voturi)    
    Tanti (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 12:28)

    Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

    Tu nu ai iesit in viata ta din satul tau si ne vorbesti despre ce fac oamenii prin Suedia sau Luxembourg. Lasa-ne pe noi cei de aici sa povestim ceea ce vedem cu proprii ochi zi de zi.
    • 0 (0 voturi)    
     tu ești expat pe bune (Marţi, 22 septembrie 2020, 7:42)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

     alții... nu se pun.
   • +12 (20 voturi)    
    Ce disperat devii cand esti atacat (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 12:32)

    RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

    Wow, ce comic devii cand esti atacat si vezi ca nu mai ce argumente logice sa aduci @Marionette.
    Hai ca pe asta cu inocularea obligatorie a virusului in Luxemburg nu am mai auzit-o pana acum, e noua. BRAVO, esti inventiv :)
    Hai sa ne arati si ceva dovezi, ca doar vorbe putem si noi fabrica oricat. Si nu suntem atat de prosti inca incat sa ti le credem.
 • +21 (33 voturi)    
  Ne puteți da mai multe detalii ca să nu vă acuzăm (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 10:29)

  hic sunt leones [utilizator]

  de minciună?
  Cu cât a crescut procentul de cazuri grave și în ce intervale de vârstă?
  Vă dau eu cifrele oficiale (cu aproximație) comparând cu martie-aprilie: 0-19 ani - sub 5% fiecare (0 decese); 20-29 - 8%; 30-39 - sub 15% (față de 16% în aprilie); 40-49 - vreo 24% (față de 27% în aprilie); 50-59 - puțin peste 20% (constant); 60-69 - 14% (creștere de la 13); 70-79 - 8% (de la 7%); peste 80 - a depășit 5% (de la 2.5%).
  Deci nu prea a crescut numărul de cazuri pe vârste mai scăzute (decât dacă pacienții de 90 de ani sunt considerați tineri - așa cum ne spuneți).

  Copilul de la ATI parcă avea Kawasaki (până și acest articol menționează faptul că medicii de la Gomoiu au detectat această aecțiune - sindromul multisistemic inflamator); eu zic că dv ori nu aveți habar, ori mințiți.

  ATI are 500 de pacienți; scadem 100 paturi/pacienți din București și rămân 400; împărțit la 40 de județe (hai 20 să zicem că Iași are mai multe), înseamnă 20 de pacienți - aia e „capacitatea maximă” a ATI în Iași?! Și n-ați spus nimic până acum (primarului PNL)?

  La terase și în stradă nu există niciun caz (documentat) de infectare, pentru că particulele de virus sunt ucise de UV și sunt luate de vânt.

  În China mortalitatea la ATI era de 37.7% în mai (deci supraviețuiau 62.3% din pacienți); un studiu făcut până în iulie (publicat în septembrie ca să urmărească evoluția ulterioară a pacienților) pentru UK a stabilit mortalitatea pacienților ATI la 35% (iarăși 65% rată de supraviețuire); studiu publicat în 31 august pentru SUA, arată că mortalitatea pacienților ATI a fost între 20 și 26% (deci rată de supraviețuire de 74%).
  O rată supraviețuire de 50% nu este deloc „bună”, este chiar foarte proastă, similară cu perioadele în care nu se știa ce tratamente funcționează.
  • +4 (16 voturi)    
   Nu urina contra vantului (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 11:55)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   Nu indrazni sa faci un medic, un "erou in alb", mincinos. E blasfenie!

   Sa ridici semne probleme de genul "La terase și în stradă nu există niciun caz (documentat) de infectare,..." pai ti-ai pus benzina in cap si te pregatesti sa iti aprinzi tigara.

   Avem pe aici un numar de persoane care militeaza special in directia inchiderii scolilor, mantinerii panicii si fricii la nivelul populatiei si discreditarea celor care nu cupleaza la controlul maselor. Daca sunt controlati de cineva sau asta e libera lor parere, imi este greu sa zic. O sa vina cat de curand, ii recunosti usor, au mesaje violente, sunt agresivim dau verdicte.
   • -1 (7 voturi)    
    Cu jumătate de creier funcțional tot le fac față (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 20:01)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    Eu am pus cifre; dacă e cineva în stare să le contrazică, mă bucur să o facă, pentru că ar reinventa astfel matematica :).
    • 0 (4 voturi)    
     Nuuuuu..... ! (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 21:59)

     Valtran [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

     Nimeni nu mai are asa minte de aritmetician , ca dumneavoastra !
     • 0 (2 voturi)    
      Dacă ai ceva de obiectat, te ascult (Duminică, 20 septembrie 2020, 8:43)

      hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

      Altfel, vezi-ți de nevoile tale.
      • 0 (0 voturi)    
       Pai, am zis... (Duminică, 20 septembrie 2020, 21:55)

       Valtran [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

       ...si voi mai zice, ca mi-a placut aia cu " jumatate de creier ".....
       Imi place si alianta dintre tine si Vaka : el are un creier intreg dar nu-i functional. Tu ai doar jumatate si crezi ca e suficient.

       Pai, de-aia va intelegeti voi doi !
       • 0 (0 voturi)    
        Ai ceva de spus cu privire la subiect? (Luni, 21 septembrie 2020, 12:48)

        hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

        Miștouri fac și eu dar nu și de cei de care s-a ocupat în prealabil natura, or tu până acum n-ai demonstrat că meriți onoarea de a-mi bate pendula de tine.
        • 0 (0 voturi)    
         Sau cand partul se crede vijelie ! (Luni, 21 septembrie 2020, 14:29)

         Valtran [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

         E ok cum mi-ai facut "față".
         • 0 (0 voturi)    
          Ca să poți prezenta idei, trebuie să știi să scrii (Luni, 21 septembrie 2020, 15:38)

          hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

          or tu nu prea dai dovadă că nu prea știi nici semnele.
          Du-te frumos înapoi în clasa 1-a, când încep copiii să învețe alfabetul (tu nu știi nici măcar să folosești toate cele 31 de litere), și, după ce termini abecedarul, încearcă din nou.
          • 0 (0 voturi)    
           Na că și eu mă încurc în taste când vorbesc cu (Luni, 21 septembrie 2020, 17:13)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

           al de tine.
          • 0 (0 voturi)    
           Cand sfatul..... (Luni, 21 septembrie 2020, 17:19)

           Valtran [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

           ....vine de la un strungar-patiser, chiar ca are valoare....
           Fugi, ca e Vaka on-line si pierzi !
 • +14 (26 voturi)    
  OMG (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 11:29)

  paniri [utilizator]

  "fiind și cadru universitar" -> omul asta formeaza viitori medici? trist, daca nu chiar horror.
 • +19 (31 voturi)    
  propaganda trista continua (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 12:05)

  c2 [utilizator]

  in timp ce avem cel mai slab sistem medical din Europa (pe cifre)
  • +8 (14 voturi)    
   propaganda continua pentru ca oamenii sunt prosti (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 12:39)

   omul.rau [utilizator] i-a raspuns lui c2

   si neinformati -> propaganda da rezultate chiar daca e ridicola

   mai mult tot felul de "exaltati" (un eufemism) ii ataca pe cei care ridica semne de intrebare :)
 • -14 (26 voturi)    
  Incredibil... (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 12:18)

  Valtran [utilizator]

  ....cati "specialisti" de internet are tara asta !
  Norocul nostru ca nu-i ia nici o autoritate in seama.

  Dar cazna sfertodoctului roman de a parea mai mult decat este si ingamfarea de taler calp a acestuia au devenit trasatura distincta pentru noua "clasa sociala " : a hipopotamilor marginiti la propria troaca.

  Incercati cu ghicitu-n cafea , aveti mai multe sanse s-o broditi, nu va mai bazati pe "ganditul cu mintea proprie".
  Dar chestiunea e : o fi negru pe alb sau alb pe negru ?
  Hai, ca nu mai dormiti la noapte :))))
  • +5 (17 voturi)    
   ce ziceam mai devreme (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 12:32)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

   A venit micul bizon, fiul hipopotamilor sa ne puna iute la punct ca am indraznit sa ridicam privirea noastra pacatoasa catre "dumnezeii in alb".

   Iertare maria ta stapan a preriilor!
   • +6 (10 voturi)    
    condescendenta (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 13:42)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    e boala grea in tagma medicilor din Ro...

    :))
   • -4 (8 voturi)    
    Vad ca, din nou , incurci lucrurile. (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 16:19)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    Si faci din nou dovada ca limba romana ti-e cunoscuta doar din auzite - tu nu prea ai treaba nici cu cuvantul scris, nici cu cel citit.
    Fii pe pace ! Voi relua chestia cu hipopotamul si bizonul pana cand vei invata sa citesti.
    Ca nu sunt sanse de asimilare a notiunilor, in cazul tau.
    Intreaba si tu pe cineva cum se numeste specia aia ce-ti populeaza oglinda...

    Spuneai,cu vreo zi-doua in urma, ca m-ai luat putin la misto.. Eu nu-mi dadui seama. Faci tu de-astea ?
    Te rog ca, pe viitor, sa te lepezi de orice jena, sa pui la bataie tot talentul (!) tau, sa-ti folosesti toata imaginatia (!), sa folosesti toate cunostintele tale de limba romana (!) si sa-mi tragi o mama de misto de sa ma invat minte de-atata ras !

    Dar ai grija sa reusesti ...
    • +1 (5 voturi)    
     Doamne omule, (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 20:51)

     Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

     chiar trebuie sa iti traduc romana in romana? Normal ca NU TU trebuia sa te prinzi... Asta-i tot spilu' mistou-ului...
     • -4 (4 voturi)    
      Te sfatuisem... (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 21:14)

      Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

      ....sa reusesti.

      N-ai reusit.

      Daca ce scrii tu ar putea fi considerat "luat la misto", trist loc a mai devenit lumea !

      Esti singurul care se ia in serios , domnule-profesor-care-necesita-o -doza -importanta-de-disciplina-si-pregatire-speciala-a-profesorilor--SI-crede-ma-cucoana-stiu-ce-zic-mai-bine-decat-toata-lumea-de-aci- Lucrez-si-predau-on-line-de-peste-10-ani.

      Ingamfarea ti-a aneantizat simtul ridicolului.

      Ma rog.... eu te prevenisem.

      Ai mai jos despre hipopotami. Asta, ca sa stii cum se numeste vietatea ce-ti populeaza oglina..
     • -3 (3 voturi)    
      Doar despre hipopotami... sa luam pe Vaka usurel (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 21:17)

      Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

      Cine ar fi crezut in urma cu vreo cateva luni ca vom ajunge intr-o asa situatie cu numarul de cazuri ?
      Cel care cunostea bine cele doua specii descrise mai jos :hipopotanul si bizonul de Romania.
      Voi incepe cu hipopotamul . Astfel, aflati de ce raspund la postarea dumneavoastea.
      Hipopotamul roman e simbolul sfertodoctului. Inglodat pana la pleoape in mlastina ingamfarii, se uita catre marginea baltoacei in care se petrece si-si spune : "Achhhhhhh, ce bine-mi sadeeeeee !"
      Excitat de propriile-i dejectii (al caror consumator avid si este, de altfel) cand se exprima casca gura mare, sa-i vada toata lumea pauzele dintre canini si da tare din codita, doar-doar o stropi si pe altii cu rahat.
      El "are drepturi" ,desi nu le cunoaste decat dupa titluri si "judeca cu propria minte" desi e incapabil sa vada urmarile acestui demers.
      Cunoaste limba romana mai mult din auzite si cere "sa mi se aduca dovezi stiintifice" cu privire la tot felul de lucruri minore, desi el nu a avut vreodata vreo legatura cu stiintele care ar putea, eventual, dovedi ce vrea el.
      De multe ori, a emigrat si crede ca, daca ajungi in "lumea de dincolo", ai facut automat si pasul spre lumea buna...
      Desigur, in virtutea celor aratate mai sus, el nu poarta masca ! Nu e datoria lui sa-i fereasca pe altii ! Sa se fereasca singuri !
 • +3 (5 voturi)    
  Mutatii sau doze mai mari? (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 13:30)

  Mihai Panet [anonim]

  Poate ca de fapt lumea ia doze mai mari de virusi, are expunere mai puternica, mai indelungata si nu o mutatie e cauza. Poate ca de-abia acum incepem sa vedem ce poate virusul. E o presupunere...
 • +7 (11 voturi)    
  Presupuneri (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 15:49)

  Capbreaz [utilizator]

  Nu e de nici un ajutor ca un ''medic din prima linie'' sa emita pareri personale sau presupuneri fara baza care nu au alt efect decit sa creasca nivelul de panica al unei populatii deja panicate. Faptul ca primul copil a ajuns la terapie intensiva poate sa insemne multe, dar un cadru medical ar trebui sa fie rezervat in a arunca gaz pe foc. Poate sa insemne doar ca probabilitatea ca un copil sa ajunga la ATI a crescut atunci cind numarul de cazuri noi a crescut. Mai usurel cu emanatille, domn' doctor.
  • 0 (0 voturi)    
   mai ușor cu luarea peste picior (Marţi, 22 septembrie 2020, 7:44)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Capbreaz

   că nu-ți cunoaștem CVul
 • +4 (6 voturi)    
  E grav cand vorbesc toti dupa ureche (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 18:52)

  comentacu [utilizator]

  Acest individ are dovada certa a mutatiei? Are el acces la baza de date cu probe de covid-19 prelevate de la N pacienti din Romania, si in special de la copilul in cauza? Le-a studiat el personal?
  Sau mai precis, el personal stie ce e aia o mutatie sau vorbeste pt ca a auzit si el la TV alti "specialisti" vorbind in acesti termeni?!?

  Daca acel copil nefericit are din pacate un sistem imunitar foarte slab, praf ca sa spunem pe romaneste, si covid-19 este prea mult pentru el?!?
  E mai simplu sa visam mutatii. nu?
  • 0 (2 voturi)    
   Sars Cov 2 este atipic (Marţi, 22 septembrie 2020, 7:46)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

   NU este garantată respingerea lui de către un sistem imunitar puternic, ba dimpotrivă, cei ce ajung pe oxigen ajung acolo din cauza unei supra reacții a sistemului imunitat.
 • -1 (1 vot)    
  ba trebuie (Duminică, 20 septembrie 2020, 20:15)

  martel55 [utilizator]

  stigmatizat daca a fos tunul din covidiotii care nu au respectat nici o masura de preventie


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by