Guvernul britanic nu exclude introducerea unei noi carantine generale în Regatul Unit drept o „ultimă linie de apărare” dar încearcă să evite o asemenea măsură prin implementarea unor restricții locale care se înmulțesc ca număr, potrivit ministrului sănătății britanic Matt Hancock citat de AFP și The Independent.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Întrebat vineri despre informațiile din presă despre ipoteza revenirii carantinei timp de două săptămâni la mijlocul lunii octombrie simultan cu o vacanță școlară, Hancock a explicat că guvernul „vrea să evite o nouă carantină națională dar suntem pregătiți să facem asta dacă va fi necesar”.

„Suntem pregătiți să facem orice este necesar pentru a proteja vieți”, a subliniat acesta, precizând că guvernul ar putea apela la alte restricții locale cum a făcut din nou joi când a impus noi măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului în mai multe localități din nord-estul Angliei. Restricțiile care au intrat în vigoare astăzi pentru aceste municipii vor afecta în jur de două milioane de persoane și vizează în special interzicerea întâlnirii persoanelor din gospodării diferite și închiderea locurilor de divertisment între 22:00 și 5:00.

În total peste 10 milioane de britanici au fost afectați la nivel național de introducerea restricțiilor și măsurilor de carantină la nivel local. Țara, cea mai afectată din Europa cu aproape 42.000 de decese, se confruntă la fel ca alte state europene cu o recrudescență a virusului.

Aproape 60.000 de persoane au contractat virusul în Anglia în prima săptămână a lunii septembrie potrivit unui studiu al Biroului Național de Statistică, cele mai afectate fiind regiunile din nord-vest și Londra.

„Numărul de pacienți internați în spital cu coronavirusul se dublează odată la opt zile”, a avertizat și ministrul sănătății britanic însă premierul Boris Johnson a anunțat că deocamdată nu sunt luate în considerare noi restricții în Londra în afară de cea existentă privind interzicerea adunărilor mai mari de șase persoane în pofida numărului mare de cazuri din capitala Regatului Unit.

Executivul condus de Johnson a început să fie din nou aspru criticat din cauza capacității de testare, cererea pentru teste depășind cu mult oferta.

REFERINȚĂ: