Muzicianul nord-irlandez Van Morrison va lansa în curând trei cântece în care denunță drept liberticid carantina impusă în primul val al pandemiei de coronavirus, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La 75 de ani, creatorul unor melodii precum "Gloria" sau "Brown-eyed girl" acuză cercetătorii că "inventează fapte distorsionate" pentru a justifica reducerea populației la o stare de "sclavagism", potrivit declarațiilor sale citate de presa britanică.

Acesta afirmă că "noua normalitate nu este normală" și că "suntem născuți pentru a fi liberi".

În "No more lockdown", acesta cere guvernelor "să nu mai depășească limitele": "fără fasciști care vin să ne tulbure pacea".

Melodiile urmează să fie lansate în următoarele două săptămâni, începând cu 25 septembrie.

"Nu spun oamenilor ce să facă sau ce să gândească, guvernul face deja o treabă foarte bună aici", a afirmat el, într-un comunicat publicat pe site-ul său. "Este vorba de libertatea de a alege, eu cred că oamenii trebuie să aibă dreptul de a gândi ei înșiși."

La sfârșitul lui august, acesta a stârnit controverse când a denunțat "pseudoștiința" care ar înconjura noul coronavirus, într-un apel în favoarea muzicii live, o afirmație ulterior retrasă de pe site-ul său.

Vineri dimineața, ministrul britanic al Sănătății Matt Hancock a declarat că o nouă carantină națională ar fi "ultima linie de apărare" și că guvernul va privilegia carantina la nivel local. Marea Britanie, cea mai afectată țară din Europa, cu peste 41.000 de morți legate de Covid-19, se confruntă cu un avans al pandemiei în ultimele zile.