Franța va asigura finanțare pentru inițiativa condusă de Organizația Mondială a Sănătății pentru a cumpăra potențiale vaccinuri anti-Covid-19, dar nu va achiziționa dozele prin programul OMS, a spus joi un oficial din Ministerul francez al Sănătății, relatează Reuters.

VaccinFoto: Profimedia Images

Decizia unuia dintre cei mai mari suporteri ai agenției ONU este o lovitură pentru strategia sa care vizează unificarea guvernelor din jurul lumii pentru a lupta împreună cu pandemia de coronavirus.

Astfel, în loc să își asigure vaccinul prin COVAX, Parisul alege schema aranjată prin Uniunea Europeană.

Peste 170 de țări s-au alăturat proiectului COVAX, a spus joi șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu o zi înainte de data limită pentru înscriere.

Agenția a făcut apel la guverne să se alăture planului de a asigura că imunizarea este distribuită corect și eficient, spunând că ”naționalismul vaccinului” ar submina eforturile de a pune capăt pandemiei.

”Poziția Franței este clară: Nu vrem să cumprăm doze via COVAX”, a spus oficialul francez care nu a vrut să își dezvăluie numele.

Cu toate acestea, el a adăugat că ”Franța sprijină complet principiul mecanismului”.

Și alte țări bogate, precum Marea Britanie, au urmat o strategie similară, cumpărând vaccinuri pentru propria populație, în timp ce finanțează programul OMS.

Altele sunt încă nehotărâte, cum ar fi Brazilia.

SUA au spus că nu se vor alătura.

COVAX vizează achiziționarea și furnizarea a 2 miliarde de doze de vaccin până la finalul anului 2021.