Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat, marți, că un vaccin împotriva Covid-19 ar putea fi disponibil în termen de o lună - o accelerare a propriilor predicții deja surprinzător de optimiste -, dar a adăugat că și pandemia ar putea să se încheie de la sine. "Suntem foarte aproape de un vaccin", a spus el în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri organizată la o primărie, cu alegători din Pennsylvania, difuzată pe ABC News, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Donald Trump cu mascaFoto: Alex Edelman / AFP / Profimedia Images

"Suntem la câteva săptămâni distanță de a-l avea, știţi - ar putea fi trei săptămâni, patru săptămâni", a anunțat el. Cu câteva ore mai devreme, vorbind marți dimineață la Fox News, domnul Trump afirmase că un vaccin ar putea fi disponibil în "patru săptămâni, ar putea fi opt săptămâni".

Democrații s-au declarat îngrijorați de presiunea politică exercitată de Donald Trump asupra oficialilor din domeniul sănătății și a oamenilor de știință pentru a grăbi aprobarea unui vaccin, care să apară la timp pentru a inversa tendința dinaintea scrutinului din 3 noiembrie, în care el se va confrunta cu Joe Biden.

Experții, inclusiv directorul Institutului American de Boli Infecțioase, Anthony Fauci, spun că omologarea vaccinului s-ar putea putea realiza spre sfârșitul anului. Întrebat la ABC News despre motivele pentru care a minimalizat gravitatea pandemiei de coronavirus, care a ucis acum aproape 200.000 de americani, Trump a negat, spunând: "Nu am minimalizat-o. În realitate, în multe privinţe, am exagerat importanța în ceea ce privește acțiunile întreprinse".

Însă președintele Trump însuși îi declarase deschis reporterului Bob Woodward, în timpul interviurilor înregistrate pentru noua sa carte "Rage", lansată marți, că a decis în mod deliberat să "minimalizeze" pandemia pentru a evita să îi îngrijoreze prea mult pe americani.