Comisia Europeană testează o platformă care va unifica aplicațiile de depistare a contacților COVID-19 și de avertizare. Platforma se numește „pasarela de interoperabilitate” și conectează aplicațiile naționale din întreaga UE, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

La început testarea este făcută pe un grup de șase state: Republica Cehă, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia și Letonia. Proiectul își propune să întrerupă lanțul de infectare cu coronavirus și să salveze vieți prin exploatarea potențialului pe care îl au aplicațiile mobile de depistare a contacților apropiați și de avertizare.

„Aplicațiile de depistare a contacților și de avertizare cu privire la Coronavirus care funcționează la nivel transfrontalier pot fi instrumente puternice în eforturile noastre de limitare a răspândirii COVID-19. În contextul în care numărul de cazuri este din nou în creștere, aplicațiile pot completa alte măsuri, cum ar fi testarea sporită și depistarea manuală a contacților. Dacă sunt utilizate pe o scară suficient de largă, acestea ne pot ajuta să întrerupem lanțurile de transmisie. Vom continua să luptăm pe toate fronturile împotriva pandemiei”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Platforma își propune să unifice aplicațiile utilizate de statele din UE.

„Numeroase state membre au lansat aplicații naționale de depistare a contacților și de avertizare. Acum este timpul ca acestea să interacționeze între ele. Călătoriile și schimburile interpersonale se află în centrul proiectului european și al pieței unice. Pasarela de interoperabilitate va facilita aceste călătorii și schimburi în această perioadă de pandemie și va salva vieți.”, a spus Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Pasarela de interoperabilitate este o infrastructură digitală care asigură comunicarea de informații între serverele aplicațiilor naționale. Aceasta va garanta faptul că aceste aplicații vor funcționa fără probleme și la nivel transfrontalier.

Prin urmare, utilizatorii vor trebui să instaleze o singură aplicație și vor putea, în continuare, să raporteze un test pozitiv sau să primească o alertă, chiar și atunci când călătoresc în străinătate.

Informațiile care fac obiectul schimburilor sunt pseudonimizate, criptate, reduse la minimum și stocate numai atât timp cât este necesar pentru depistarea infecțiilor. Pasarela nu permite identificarea persoanelor fizice.

Platforma va fi exploatată de centrul de date al Comisiei din Luxemburg. După testare, aceasta va fi operațională în luna octombrie.