Căutările pe Google privind simptomele gastrointestinale au prezis o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 câteva săptămâni mai târziu, au descoperit cercetătorii de la Massachusetts General Hospital, demonstrând un nou sistem de avertizare a focarelor, relatează Bloomberg.

Coronavirus in lumeFoto: ORLANDO SIERRA / AFP / Profimedia

Aceştia au comparat căutările pe Google legate de pierderea gustului, mirosului şi apariţia diareei cu infectarea cu COVID-19, în 15 state americane de pe 20 ianuarie până pe 20 aprilie.

Folosind instrumentul Google Trends, aceștia au descoperit un volum mare de căutări corelate cel mai adesea cu cazuri din New York, New Jersey si California, Massachusetts și Illinois - state cu rate mari de infectare - trei sau patru săptămâni mai târziu.

O persoană care are dureri de stomac şi caută tratament pe Google ar putea fi de ajutor, scrie Bloomberg.

Cercetarea, publicată în Clinical Gastroenterology and Hepatology, arată că aceeași abordare a fost folosită și pentru a monitoriza pandemia de gripă acum peste un deceniu.

Pacienții cu Covid-19 prezintă deseori simptome gastrointenstinale, precum dureri de burtă, diaree.

”Datele noastre subliniază importanța simptomelor gastrointestinale ca potențial vestitor al infecției cu coronavirus și sugerează că Google Trends ar putea fi un instrument valoros pentru prezicere ale pandemiilor”, a spus Kyle Staller, gastroneterolog.

În plus, oamenii de ştiinţă testează urmele coronaviruslui în apele utilizate, pentru a identifica locurile în care virusul se răspândeşte.