Comisia a anunțat vineri că va acorda sprijin în valoare de 4 milioane de euro unui nou proiect de cercetare, SUPPORT-E, care va coordona eforturile menite să stabilească dacă transfuziile de plasmă convalescentă — care utilizează plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19 — reprezintă un tratament eficace și sigur.

Doneaza plasmaFoto: MedLife

„Utilizarea plasmei provenind de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19 și care au dezvoltat un răspuns imunitar este o cale foarte promițătoare de tratare a bolii, dar avem nevoie de mai multe dovezi cu privire la eficacitatea și siguranța acestei metode. Comisia joacă un rol important prin sprijinirea eforturilor depuse la nivel internațional pentru a consolida dovezile și a evalua potențialul acestei terapii, precum și pentru a garanta că aceasta nu produce efecte secundare grave.”, a declarat Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

SUPPORT-E se desfășoară sub conducerea Alianței Europene în domeniul Sângelui (EBA) (link is external) și reunește 12 centre de cercetare și centre clinice majore, cu capacități de cercetare recunoscute la nivel mondial, din șase state membre ale UE, precum și din Elveția și Regatul Unit.