O companie din Italia va începe producţia unui test ultrarapid de detectarea a infecţiei Covid-19, pe bază de salivă şi care dă rezultatul în doar 3 minute, după ce a primit aprobarea Ministerului Sănătăţii, scrie miercuri agenția EFE, citată de Agerpres.

Test coronavirusFoto: Mohd RASFAN / AFP / Profimedia

Noul test a fost dezvoltat de compania Allum din localitatea Merate, regiunea Lombardia, în colaborare cu Universitatea din Samnio, şi, potrivit responsabililor săi, 20 de milioane de teste vor putea fi produse în mod iminent.

Pentru a afla dacă o persoană a contractat noul coronavirus, este prelevată o mostră de salivă cu un beţişor cu capete de bumbac şi, graţie utilizării împreună a trei reactivi, se poate afla rezultatul la fel de repede ca la un test de sarcină: două linii înseamnă pozitiv, o linie este negativ.

„Timp de 40 de ani ne-am dedicat fabricării sistemelor de iluminat, la începutul anului proiectam lămpi pentru dezinfectarea încăperilor de virus, dar ne-am dat seama că este anevoios şi necesită prea mult timp”, a declarat postului local Prima Merate proprietara companiei, Stefania Magni.

„În perioada de izolare ne-am întrebat cum putem ajuta ţara să revină cât mai repede la normalitate şi am început să studiem împreună cu Pasquale Vito, profesor de genetică la Universitatea din Sannio, şi o firmă afiliată universităţii Genus Biotech, pentru a dezvolta acest test cu rezultate ultrarapide”, a precizat ea.

Este vorba de primul test de acest tip din Italia, iar după aprobarea obţinută de la Ministerul Sănătăţii va fi gata pentru a intra în producţie.

Citește și: O universitate din Italia anunță: „Testul rapid de salivă pentru depistarea coronavirusului este gata”