Protestele împotriva măștilor: În spatele argumentelor, multe informații false

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 7 septembrie 2020, 10:52 Actualitate | Coronavirus


Masca de protectie
Foto: pixabay.com
Prea poroase pentru a reține virusului sau, dimpotrivă, susceptibile să asfixieze purtătorii: aceste teorii servesc adeseori drept argumente în protestele "anti-măști", în special în Europa, deși sunt contrazise de oamenii de știință din lumea întreagă, scrie AFP.

Măștile provoacă lipsă de oxigen și prea mult CO2: FALS


Ideea falsă a unei "hipoxii" - atunci când nivelul de oxigen devine periculos de scăzut - care ar fi provocată de mască este cea mai răspândită. Unele postări de pe rețelele sociale afirmă chiar că măștile pot ucide.

Numeroși medici afirmă însă că măștile nu provoacă o insuficiență de oxigen.

"Masca nu este un circuit închis, ea permite trecerea oxigenului", subliniază spre exemplu Pr Yves Coppieters, medic epidemiolog și profesor de sănătate publică la Universitatea liberă din Bruxelles (ULB).

Masca poate în schimb să genereze "o senzație de disconfort care provoacă impresia de sufocare, dar este de ordin psihologic. Dar, în cazul unei persoane sănătoase, ea nu împiedică câtuși de puțin desfășurarea normală a activităților zilnice", adaugă el.

Corolar - ideea, și ea eronată, că inspirăm în mod periculos propriul CO2 este și ea foarte populară. Dar, așa cum am văzut, masca nu este ermetică și lasă aerul să circule.

"O mască nu este un circuit închis. Aproape tot aerul expirat scapă din mască deci nu veți respira propriul CO2", argumentează și Shane Shapera, director al programului pentru boli pulmonare la spitalul public din Toronto (Canada).

Măștile, "cuib" de bacterii, ciuperci, mucegai: FALS


"Infecțiile fungice grave sunt rare", arată Françoise Dromer, directorul unității de Micologie moleculară și al Centrului național de referință pentru Micoze invazive la Institutul Pasteur. "În condițiile de utilizare recomandate, nu există nicio modalitate de dezvoltare de ciuperci în interiorul unei măști", asigură ea.

"Pentru ca o mască să prindă mucegai ar trebui lăsată, spre exemplu, umedă într-o cameră plină de mucegai sau într-un compost, timp de mai multe săptămâni", spune ea, reamintind că o mască trebuie schimbată la 4 ore.

Cum "oamenii au bacterii normale în gură și în fosele nazale", "când vorbim expulzăm picături de salivă. Pot exista ciuperci sau bacterii care rămân în mască", explică și Daniel Pahua, profesor de sănătate publică la Universitatea națională autonomă din Mexic (Unam).

Dar, "majoritatea acestor agenți nu provoacă boli, pentru că sunt bacterii pe care le avem deja în gură", spune ea.

Măștile permit trecerea virusului: FALS


Teoria potrivit căreia măștile permit trecerea virusului este și ea foarte populară, adeseori însoțită de ideea că țesătura măștii este prea mare pentru virus.

Pe de o parte, "mărimea particulei virale nu este pertinentă. Cea care contează este mărimea picăturilor de salivă care conțin virusul", iar aceste picături sunt în majoritate reținute de măști, spune Dr Julian Leibowitz, profesor de imunologie microbiană la Texas A&M University.

Pe de altă parte, masca chirurgicală nu funcționează ca o sită ci filtrează după ale principii fizice (efect de inerție, captură electrostatică etc...) pentru a împiedica la maximum trecerea picăturilor de salivă, potrivit lui Jean-Michel Courty, profesor de fizică la Sorbona și cercetător la laboratorul Kastler Brossel.

Potrivit normelor ministerului francez al Sănătății, măștile vândute publicului trebuie să filtreze minim 70% din particule.

Iar "măștile nu au nevoie să fie eficiente 100% pentru a avea un rol semnificativ în încetinirea epidemiei", subliniază virusologul Benjamin Neuman, de la Texas A&M University.

OMS consideră purtatul măștii o măsură eficientă pentru a limita propagarea virusului, alături de distanțarea socială și de spălatul mâinilor. Purtatul măștilor este cu atât mai eficient cu cât este utilizat la scară masivă, deoarece persoanele care le poartă se protejează astfel reciproc.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3322 vizualizari

 • -18 (36 voturi)    
  Măștile permit trecerea virusului: ADEVARAT (Luni, 7 septembrie 2020, 11:03)

  Radoh [utilizator]

  in afara opiniilor neargumentate cu dovezi stiintifice a catorva fanatici ai mastilor, nu exista nici o dovada ca masca chirurgicala blocheaza covid


  de fapt cea mai buna dovada ca masca chirurgicala e INUTILA impotriva covid e faptul ca medicii din spitalele covid au costume complete ca niste astronauti, au VIZIERA, au masti FFP3 etc

  daca masca chirurgicala era suficienta o aveau doar pe aia

  trebuie sa fii foarte penibil sa spui ca o masca chirurgicala protejeaza impotriva oricarui virus
  • +9 (27 voturi)    
   Când nu înveți carte. (Luni, 7 septembrie 2020, 12:03)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Crezi toate prostiile.
   • +7 (7 voturi)    
    Sa mai dam un argument pro-masca (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:40)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    In emisfera sudica se termina iarna. Din cauza COVID-19, oamenii au fost precauti si majoritatea au purtat masti. Efectul pozitiv indirect: a scazut de 500 de ori numarul de cazuri de gripa, virus care se transmite tot prin picaturi de saliva raspandite de bolnavi.

    Ce alt experiment mai bun poate fi facut ca sa demonstreze ca masca este utila ?!
  • +13 (25 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 7 septembrie 2020, 12:07)

   [anonim] i-a raspuns lui Radoh

   • -10 (22 voturi)    
    Un număr de profesori la fel de iluștri contrazic (Luni, 7 septembrie 2020, 17:02)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui

    aceste prezumții.
    Pe cine credem: pe Julian Leibowitz - profesor de imunologie - sau pe Andres Tegnell - doctor în medicină, master în epidemiologie; pe Pahua sau pe Haber - și el doctor în medicină la Stanford?
    • +5 (13 voturi)    
     Tagnell? (Luni, 7 septembrie 2020, 19:37)

     landromat [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Glumesti, individul e un criminal. Din cauza lui au murit mii de batrani.
     • -7 (13 voturi)    
      Notifică parchetul din Suedia dacă știi ceva (Luni, 7 septembrie 2020, 21:52)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui landromat

      (vezi că a investigat deja activitatea sa în privința Covid-19 și nu i-a găsit nicio vină)
      PS: bătrânii respectivi au murit din cauza stării generale a sănătății; vezi că sunt totodată zeci de mii de alți bătrâni suedezi care nu au avut mai nimic după ce au fost infectați cu noul coronavirus.
      • +7 (9 voturi)    
       mda (Marţi, 8 septembrie 2020, 8:24)

       costal [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       "bătrânii respectivi au murit din cauza stării generale a sănătății"
       Era un banc legat de Revolutie. Nimeni nu a impuscat oamenii atunci se zice, Securitatea a tras in aer si oamenii au tras aer in piept.
       • -6 (6 voturi)    
        Oamenii nu mor „din cauza” Covid-19 ci „CU” (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:05)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui costal

        La fel ca în cazul gripei, cazurile în care Covid-19 poate fi considerată cauză directă a decesului sunt probabil atât de puține încât nici nu avem statistică pentru ele.
        Oamenii aceia au murit, pentru că era vremea lor să moară; în cazul lor (ca și al cam tuturor decedaților cu sau fără Covid-19 - așa cum vor fi la un moment dat și cazurile noastre) se aliniază o serie de factori care determină decesul: vârsta înaintată, comorbidități, identificarea târzie a bolilor, igienă precară, tratamente incomplete/nepotrivite, bagaj genetic etc. Acești factori luați separat sau chiar combinați nu duc la deces decât dacă se regăsesc în organismul potrivit, dovadă că am dreptate stau milioanele de persoane vindecate.
        • +3 (3 voturi)    
         bati campii (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:41)

         costal [utilizator] i-a raspuns lui hsl

         un bolnav de cancer in faza terminala daca e infectat de virus si moare se considera victima COVID pentru ca e factorul care a declansat moartea. La fel cum tu daca ai ucide aceeasi persoana ai fi condamnat pentru crima. In mintea ta tulbure tu consideri ca n-ar fi crima ci ca a murit de COVID. Noaptea mintii. Tu faci confuzie intre factori si cauze.
         • -2 (4 voturi)    
          Atunci când Covid-19 determină decesul, (Marţi, 8 septembrie 2020, 16:56)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui costal

          înseamnă că sistemul imunitar este varză și organismul așteaptă un imbold ca să închidă funcțiile vitale.
          Oricât de puternic ar fi Covid-19, nu există să moară cineva din cauza ei (a gripei, a guturaiului, a unei răceli banale sau a altor boli la fel de ușoare) decât dacă persoana era deja pe picior de plecare.
          Înțeleg, accept și regret că persoanelor decedate le-au fost scurtate viețile cu câteva zile sau luni (nu mai mult), însă acest lucru nu are de ce să-mi influențeze negativ viața mea și a altor miliarde de oameni care ori nu se îmbolnăvesc de la infecția cu acest coronavirus, ori fac cele mai simple forme ale bolii.
          PS: nu este deloc cum zici; pe certificatul de deces sunt mai multe rubrici: factori care influențează direct decesul (cancerul), factori care influențează decesul indirect (boli gen Covid-19 sau gripa dar doar în cazul cancerului pulmonar de exemplu - adică boli care afectează organe comune), factori care nu influențează deloc decesul (Covid-19 sau gripa în cazul cancerului la pancreas sau la oase - adică boli care afectează organe diferite).
   • -8 (14 voturi)    
    Nu conteaza numele ci dovezile stiintifice (Luni, 7 septembrie 2020, 23:07)

    Radoh [utilizator] i-a raspuns lui

    nu exista dovezi stiintifice ca masca aia protejeaza

    hai sa luam o opinie de 'expert': "mărimea particulei virale nu este pertinentă. Cea care contează este mărimea picăturilor de salivă care conțin virusul"

    cum adica marimea particulei virale nu e 'pertinenta' ???

    :-)))

    asta e singurul lucru care conteaza si care are logica, marimea particulei virusului.
    • +8 (10 voturi)    
     esti pafarist (Marţi, 8 septembrie 2020, 8:25)

     costal [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

     virusul nu se transmite izolat prin aer, ci e purtat de secretiile nazale, salivare etc.
     • -5 (5 voturi)    
      Un studiu arată că umezeala scade transmisia (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:09)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui costal

      ceea ce înseamnă că particulele aflate în secreții nu infectează alți oameni în mod direct, pentru că sunt grele și se depun.
      • +2 (2 voturi)    
       umezeala si secretiile sunt 2 chestii diferite (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:42)

       costal [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       stai cu nasul in secretiile nazale ale unui bolnav COVID curajosule.
       • -2 (4 voturi)    
        Păi dacă stau la distanță, ce nevoie am de mască?! (Marţi, 8 septembrie 2020, 17:07)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui costal

        Bolnavul va expira pe nas și secrețiile se duc în jos (cu excepția celor care „au nasul pe sus”), deci orice secreție nazală se duce pe pantofi (iar eu nici nu-mi ling pantofii, nici nu-mi bag degetele-n gură după ce mă leg/dezleg la șireturi).
        Bolnavul mai și vorbește, caz în care am nevoie să stau la mai puțin de 1m timp de 15 minute (așa au calculat oamenii de știință, nu eu, vezi pe site-ul OMS comunicate oficiale) ca să inhalez suficient material genetic viral pentru a avea șanse ridicate de a mă infecta, or eu stau atât de mult doar cu (și atât de aproape doar de) persoanele apropiate, lângă care oricum nu voi purta niciodată mască; plus că spațiile în care îmi desfășor activitatea sunt (au fost și vor fi tot timpul) foarte bine ventilate chiar și iarna.
        Ce vrei să mai știi ca să scapi de frică?
     • -7 (7 voturi)    
      secretiile sunt si microscopice (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:00)

      Radoh [utilizator] i-a raspuns lui costal

      secretiile nu sunt o masa compacta de marime mare care pot sa fie oprite de orice material


      sectretiile sunt de diverse marimi inclusiv microscopice, care pot transporta virusul si care nu pot fi retinute de un material simplu dintr-o masca chirurgicala
      • +2 (2 voturi)    
       e exact pe dos (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:44)

       costal [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

       virusul fiind foarte mic poate patrunde prin mastile obisnuite, insa el fiind mereu transportat in particule din secretii care sunt mai mari decat virusul, se opresc in masca.
       • -2 (2 voturi)    
        Masca chirurgicală nu protejează purtătorul (Miercuri, 9 septembrie 2020, 10:45)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui costal

        e făcută să oprească secrețiile purtătorului (chirurgului) de la a ajunge în pacientul aflat pe masa de operații.
        Dacă vrei protecție, porți ffp, însă cu masca aceea nu-i protejezi pe ceilalți, deci, dacă vrei și protecția ta, și protecția altora, porți 2 măști.
  • +16 (24 voturi)    
   compari mere cu pere (Luni, 7 septembrie 2020, 12:08)

   relax1 [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Medicii stau 10 ore alaturi de pacienti cu covid care nu poarta masti in salon...se numeste timp de expunere.
   - tu care mergi in autobuz cu masca si au si ceilalti masca riscul de infectie este zero
   - caz real cand frizeri infectati cu COVID, purtand masti au tuns clienti (care purtau masca) si clientii nu s-au infectat
   Si sunt multe cazuri de genul acesta.
   Masca te protejeaza 100% cat timpul de expunere este mic
   • -13 (17 voturi)    
    Clienții nu purtau mască (Luni, 7 septembrie 2020, 17:03)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui relax1

    doar frizerii.
    Ceea ce arată faptul că masca poate fi utilă când este purtată de persoane bolnave (și că, probabil, nu are niciun efect major când este purtată de oameni sănătoși).
    • +2 (2 voturi)    
     nu ai de unde sa stii cine e bolnav sau nu (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:45)

     costal [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     de aceea e util ca toti sa poarte masti.
     • -2 (2 voturi)    
      Nu am de unde ști cine are boli de piele (Miercuri, 9 septembrie 2020, 10:47)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui costal

      deci vreau să fie interzis oamenilor să intre în colectivități cu pielea expusă.
      Ce zici?
  • +9 (13 voturi)    
   De cate ori.... (Luni, 7 septembrie 2020, 20:32)

   Thexy [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   ...s-a spus ca masca nu te protejeaza pe tine ci pe cei din jur, pana si intr-un ou de lemn ar fi patruns informatia. Pe de alta parte pana si un ou de lemn stie ca nasul si gura nu sunt singurele cai prin care un virus poate patrunde in organism si de aceea oamenii aia se protejeaza cu mai mult de o masca. Doar tu nu esti permeabil la nici o informatie!
 • -7 (29 voturi)    
  Downvote if you like :) (Luni, 7 septembrie 2020, 12:02)

  Tyrion.lann [utilizator]

  Exista o tendinta de abordare binara a mastilor, fie:
  * mastile nu protejeaza de loc
  * mastile protejeaza in cea mai mare parte

  In mod evident niciuna dintre abordari nu este 100% corecta.

  Ar fi nevoie de un studiu la scara larga, in care unii oameni ar purta masti continuu, altii nu ar purta deloc si ar avea esantioane reprezentative urmarite pe o perioada mare, de o luna, doua, pentru a obtine o opinie cat de cat fundamentata stiintific cu privire la eficacitatea mastilor. De asemeni, ar trebui ca mastile folosite sa fie standardizate, nu unele chirurgicale, altele FP2 sau FP3 sau altele de carpa.

  Un astfel de studiu nu va fi facut, pentru ca doctorii considera ca nu este etic sa expui unii oameni la riscul imbolnavirii. La fel este si la vaccinuri, nu se fac astfel de studii. Un studiu retrospectiv, gen ii intrebi pe oameni daca au purtat masca pe o perioada si vezi daca s-au imbolnavit nu prea are valoare, fiindca oameni tind sa nu fie precisi in amintiri.

  In opinia mea, masca probabil reduce cantitatea de virus la care poti fi expus. In ce masura, asta este un mister. Asta ar putea potential sa faca diferenta dintre o infectie severa si una moderata, sau intre o infectie usoara si una care asimptomatica sau oprita de sistemul imunitar. Dar durata si gradul de expunere cred ca este mai important.

  Sa curga cu downvote-uri de la ambele tabere :)
  • +12 (18 voturi)    
   la vaccinuri se fac studii clare (Luni, 7 septembrie 2020, 12:34)

   relax1 [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   Se iau esantioane de mii de persoane si se impart in grupuri de control:
   grup 1 - vaccin
   grup 2 placebo
   Apoi analiza pe raspuns imunitar si efecte secundare
   • -13 (17 voturi)    
    Fals (Luni, 7 septembrie 2020, 17:51)

    blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui relax1

    1. Nu exista studiu care sa arate impactul vaccinului antigripal pe femeile gravide, pentru ca, zic ei, nu e etic sa vaccinezi o femeie gravida. Insa li se pare etic sa recomande ca toate femeile gravide, indiferent de ce alte probleme au, sa se vaccineze in sarcina.
    2. Placebo de care vorbesti tu este, de cele mai multe ori fie un alt vaccin, fie niste adjuvanti. Nu prea se foloseste ca placebo clasica solutie salina sau un alt asa-numit placebo ‘inert’. La final se compara grupurile si se constata daca cei vaccinati cu vaccinul studiat au mai multe reactii adverse decat cei vaccinati cu alt vaccin sau injectati cu adjuvanti.
    Inclusiv vaccinul contra Covid-19 al Oxford&AZ foloseste ca placebo un vaccin anti-meningita, care are o intreaga lista de potentiale efecte adverse proprii.
  • +10 (14 voturi)    
   De ce ti-am dat minus (Luni, 7 septembrie 2020, 21:46)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   Pentru ca exista deja studii foarte specifice. Facute altfel decat iti imaginezi matale, da' 100% relevante. Si se fac si studii in care subiectii se expun in mod voluntar la boala - numite challenge trials in engleza. Doar ca nu pentru masti, ca ala e deja un subiect rezolvat cu studii mai putin riscante.

   Studiile-s deja cu zecile, asa ce e greu sa fac o lista cu cele mai relevante la repezeala. Da' aici o trecere in revista: https://examine.com/topics/coronavirus-masks/#summary2-0

   Opinia dvs. e vaga. Din rezumatul la care v-am dat link mai sus puteti sa va formati o opinie mai precisa. Daca urmariti link-urile si mai folositi si putin google, chiar una fundamentata.
   • -7 (13 voturi)    
    Din recomandarile oficiale ale WHO (Marţi, 8 septembrie 2020, 0:55)

    Tyrion.lann [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    https://www.who.int/publications/i/item/advice-on-the-use-of-masks-in-the-community-during-home-care-and-in-healthcare-settings-in-the-context-of-the-novel-coronavirus-(2019-ncov)-outbreak

    Citez:
    "At present, there is no direct evidence (from studies on COVID-19 and in healthy people in the community) on the effectiveness of universal masking of healthy people in the community to prevent infection with respiratory viruses, including COVID-19." - pagina 6.

    Many countries have recommended the use of fabric masks/face coverings for the general public. At the present time, the widespread use of masks by healthy people in the community setting is not yet supported by high quality or direct scientific evidence and there are potential benefits and harms to consider (see below).

    Deci studiile pe COVID-19 nu au inca concluzii cu privire la eficienta utilizarii mastilor de catre oamenii sanatosi, adica exact ce am zis eu. Studiile cele multe la care te referi matale sunt pentru gripe si alte coronavirusuri, si dovezile clare se refera la utilizarea mastilor de catre bolnavi pentru prevenirea infectarii altora.
    • +6 (8 voturi)    
     ai citat doar ce-ti convine (Marţi, 8 septembrie 2020, 8:31)

     costal [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

     Studies of influenza, influenza-like illness, and human coronaviruses (not including COVID-19) provide evidence that the use of a medical mask can prevent the spread of infectious droplets from a symptomatic infected person (source control) to someone else and potential contamination of the environment by these droplets.(54, 55) There is limited evidence that wearing a medical mask by healthy individuals in households, in particular those who share a house with a sick person, or among attendees of mass gatherings may be beneficial as a measure preventing transmission.(41, 56-61)

     A recent meta-analysis of these observational studies, with the intrinsic biases of observational data, showed that either disposable surgical masks or reusable 12–16-layer cotton masks were associated with protection of healthy individuals within households and among contacts of cases.(42) This could be considered to be indirect evidence for the use of masks (medical or other) by healthy individuals in the wider community; however, these studies suggest that such individuals would need to be in close proximity to an infected person in a household or at a mass gathering where physical distancing cannot be achieved, to become infected with the virus.

     Results from cluster randomized controlled trials on the use of masks among young adults living in university residences in the United States of America indicate that face masks may reduce the rate of influenza-like illness, but showed no impact on risk of laboratory-confirmed influenza.(62, 63)
     • -5 (5 voturi)    
      Vorbiți despre același lucru (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:14)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui costal

      dar îl interpretați diferit.
      Tyrion.lann spune că măștile nu ajută la limitarea răspândirii virusurilor când sunt purtate de persoane sănătoase.
      Tu spui că măștile nu protejeză persoanele sănătoase și nici nu previn transmiterea virusurilor când sunt purtate de persoane sănătoase.
      Și amândoi spuneți că măștile nu se poartă de persoanele sănătoase.
      • +1 (3 voturi)    
       aiurea (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:46)

       costal [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       studiile alea spun altceva. Mastile protejeaza.
       • -1 (3 voturi)    
        Purtate de oameni sănătoși NU AU EFECT (Marţi, 8 septembrie 2020, 17:17)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui costal

        poate că nu știi limba engleză; dă-mi voie să-ți traduc:
        Dovezile că masca purtată de oamenii sănătoși care locuiesc împreună cu o persoană bolnavă sau în cazul adunărilor de oameni ar fi o măsură care previne transmiterea virusurilor sunt aproape inexistente.
     • -4 (6 voturi)    
      QED si multumesc pentru acord (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:06)

      Tyrion.lann [utilizator] i-a raspuns lui costal

      Ai reafirmat ce am zis eu:
      "Studies of influenza, influenza-like illness, and human coronaviruses (not including COVID-19)"

      deci nu COVID-19, ci gripe si alte coronavirusuri si pentru utilizarea de catre bolnavi, nu de catre oameni sanatosi.

      "There is limited evidence that wearing a medical mask by healthy individuals in households"

      deci nu sunt dovezi suficiente pentru utilizarea de catre oameni.


      Practic, eu am spus ca nu sunt studii care dovedesc eficienta mastilor pentru COVID-19 (normal fiindca boala este prea noua), tu spui ca exista studii si dai exemple studiile facute pentru gripe si alte coronavirusuri. Cred ca esti de acord ca, COVID-19 este mult mai contagios decat gripa si astfel ma indoiesc ca studiile pot fi considerate valabile pentru o boala atat de diferita.
      • -2 (2 voturi)    
       citezi selectiv (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:47)

       costal [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

       concluzia e ca mastile sunt utile si salveaza vieti.
    • +4 (6 voturi)    
     Din acelasi document (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:04)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

     "However, taking into account the available studies evaluating
     pre- and asymptomatic transmission, a growing compendium
     of observational evidence on the use of masks by the general
     public in several countries, individual values and preferences,
     as well as the difficulty of physical distancing in many
     contexts, WHO has updated its guidance to advise that to
     prevent COVID-19 transmission effectively in areas of
     community transmission, governments should encourage the
     general public to wear masks in specific situations and
     settings as part of a comprehensive approach to suppress
     SARS-CoV-2 transmission"

     Tot in acelasi document, la pagina 7, e tabela care precizeaza care-s situatiile alea specifice in care folosirea mastii e utila pentru a incetini raspandirea bolii.
  • +3 (5 voturi)    
   Mai pe bucatele (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:17)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   Matale zici asa: "Ar fi nevoie de un studiu la scara larga, in care unii oameni ar purta masti continuu, altii nu ar purta deloc si ar avea esantioane reprezentative urmarite pe o perioada mare, de o luna, doua, pentru a obtine o opinie cat de cat fundamentata stiintific cu privire la eficacitatea mastilor. De asemeni, ar trebui ca mastile folosite sa fie standardizate, nu unele chirurgicale, altele FP2 sau FP3 sau altele de carpa."

   Nu e nevoie de asa ceva. Un studiu facut pe mai multe tipuri de masti privind raspandirea picaturilor potential purtatoare de virus prin masti: https://advances.sciencemag.org/content/6/36/eabd3083. Si o trecere in revista a mai multor studii de caz privind efectele purtarii mastii: https://www.ucsf.edu/news/2020/06/417906/still-confused-about-masks-heres-science-behind-how-face-masks-prevent. Exista zeci de alte studii diferite, cu concluzii similare, nu e loc de toata lista aici.

   Matale mai zici: "Un astfel de studiu nu va fi facut, pentru ca doctorii considera ca nu este etic sa expui unii oameni la riscul imbolnavirii. La fel este si la vaccinuri, nu se fac astfel de studii."

   Si asta e gresit. Studii de gen se fac, si se numesc in engleza challenge study, doar ca se fac doar atunci cand pe de-o parte stringenta si gravitatea problemei de studiat o cer, si nu exista alte metode eficiente si rezonabile ca durata de-a studia problema. Nici una dintre motivatii nu se potriveste pentru masti. Deja s-au facut studii alternative care au stabilit eficienta mastii purtata de populatia generala in incetinirea raspandirii bolii, fara sa necesite timpi de studiu foarte lungi. Adica nu problemele de etica au fost cele ce-au prevenit realizarea unor asemenea studii.

   Challenge studies s-au facut in trecut pentru multe boli infectioase. Pentru vaccin anti-COVID-19, in mod specific, mai multe firme cel putin iau in considerare organizarea de challenge studies, chiar si OMS discuta problema.
 • -9 (19 voturi)    
  Ia sa vedem! (Luni, 7 septembrie 2020, 14:28)

  n4c [utilizator]

  Daca tolerati o senzatie de disconfort care provoaca impresia de sufocare, cine stie, poate veti tolera si o senzatie de disconfort care provoaca impresia de pentrare rectala.

  Cu termometrul si pentru binele vostru, bineinteles.
 • -9 (23 voturi)    
  cam toate tarile au impus masca (Luni, 7 septembrie 2020, 15:03)

  bobo2 [utilizator]

  dar numarul de cazuri a crescut peste tot, mai mult deact in primavara, cand masca nu era obligatorie. Suedia, unde masca nu e obligatorie, nu are un val 2. Aparent masca nu e eficienta dacat in anumite situatii (probabil in spitale, purtata de personalul calificat care stie s-o manevreze), dar altfel se pare ca mai mult creeaza disconfort (o pui, o scoti, transpiri si te sufoci cand e cald, pui mainile murdare pe ea).
  • +6 (12 voturi)    
   Masca e eficienta ... (Luni, 7 septembrie 2020, 22:07)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   ... atunci cand abia o mica parte din populatie a trecut prin boala, adica exista un numar mare de gazde posibile pentru infectie, si cand infectia se raspandeste in masa populatiei, adica nu pot fi rapid localizate si izolate toate focarele de infectie.

   Ce face masca foarte eficienta in cazul COVID-19 - in sensul ca una din putinele chestii care poate ajuta la incetinirea raspandirii bolii, ca pe moment vaccin, antiviral specific sau tratament preventiv n-avem - e proprietatea extrem de perfida a bolii de-a fi contagioasa inainte sa dea simptome, sau de-a fi contagioasa chiar daca purtatorul virusului nu face simptome de loc.

   Alte boli, de ex. MERS, sunt mult mai nasoale - MERS are rata fatalitatii de zece ori mai mare cel putin - mai bine de-o treime din cei ce fac boala mor. Da' de MERS devii contagios in momentul in care faci simptome, nu inainte. Asa ca bolnavii pot fi descoperiti devreme si izolati, ceea ce-a permis evitarea unei pandemii de MERS. COVID-19, din cauza ca face cvasi-imposibila descoperirea si izolarea tuturor celor infectati inainte sa devina contagiosi, chiar daca proportional omoara mult mai putini oameni, raportat la numarul de infectati, e mult mai greu de stapanit.
  • +4 (6 voturi)    
   ignori alti factori (Marţi, 8 septembrie 2020, 8:33)

   costal [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   redeschiderea economiei, reluarea alto activitati sociale etc, toate au contribuit la raspandirea virusului. Iar cu mastile e invers, la inceput era obligatorie peste tot, acum e obligatorie doar in spatii inchise.
   • +1 (1 vot)    
    as fi dat + dar... (Marţi, 8 septembrie 2020, 16:28)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui costal

    Redeschiderea economiei + nerespectarea regulilor/instructiunilor = raspandirea virusului.

    Apare si un fenomen de oboseala la purtarea mastii dar nu am auzit inca de oboseala purtatii mobilui... Oare de ce??? merita un studiu???

    asa fara studiu cred ca nu ne uitam mobilul pentru ca ne ajuta sa ne conectam cu cine vrem noi pe cand masca o mai uit pentru ca ma tine departe ... zic si io asa,,,
 • -9 (17 voturi)    
  La 30-40 de grade în oraș abia respiri fără mască (Luni, 7 septembrie 2020, 17:18)

  hsl [utilizator]

  Studiu publicat în 2015, făcut pentru măști N95:
  Breathing through N95 mask materials have been shown to impede gaseous exchange and impose an additional workload on the metabolic system of pregnant healthcare workers.
  Cum se traduce studiul în cifre: reduced mean tidal volume (TV) by 23.0 % ... and lowered minute ventilation (VE) by 25.8 % ..., with no significant change in breathing frequency compared to breathing ambient air. Volumes of oxygen consumption (VO2) and carbon dioxide expired (VCO2) were also significantly reduced; VO2 by 13.8 % (95 % CI −24.2 % to −3 %, p = 0.013) and VCO2 by 17.7 %.
  Semnat de 33 de medici.

  Sigur că măștile diferă, însă a spune că nu provoacă o scădere a funcțiilor respiratorii este cel puțin manipulator; că riscul poate că este justificat... pot fi de acord cu condiția ca persoana să știe ambele riscuri și să-l poată alege pe cel care consideră că este cel mai mic.
  • +9 (15 voturi)    
   with no significant change... (Luni, 7 septembrie 2020, 17:43)

   Niste tarani [anonim] i-a raspuns lui hsl

   poate respiri mai des sau mai profund și compensezi. Organismul este mult mai flexibil în adaptare decât crezi.
   În plus, dacă ai cunoștințe privind mecanismele de transport ale virusului și în comportamentul materialelor la udare poți înțelege cum protejează, altfel doar te poți ralia unei opinii sau alteia fără să deții argumente.
   • -6 (12 voturi)    
    in breathing frequency=frecvența cu care respiră (Luni, 7 septembrie 2020, 19:03)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Niste tarani

    am pus cifre cu privire la calitatea procesului de respirație: volumul de gaz schimbat scade cu 25% (adică organismul primește mai puțin oxigen și procesul de respirație mișcă mai puțin gaz).
    Nu înseamnă că scăderea acestui volum afectează funcționarea organismului în vederea supraviețuirii (știm că se poate trăi bine și cu un volum mai scăzut de oxigen care ajunge în corp), însă pentru cei care obișnuiesc să-și folosească plămânii (sportivii - de ce crezi că la sală, pe terenul de fotbal, pe cel de tenis nu se folosește mască) diferențele sunt vizibile.
    În ultimele luni am acumulat foarte multe cunoștințe în domeniu; ce vrei să știi despre transportul virusului?
    • +9 (11 voturi)    
     nu era vorba despre sportivi (Marţi, 8 septembrie 2020, 0:48)

     Niste tarani [anonim] i-a raspuns lui hsl

     unde și o deviație de sept contează la efort intens. La o activitate normală, purtarea măștii nu prea are cum să ducă la hipoxie în cazul unui om cât de cât sănătos.
     Cu siguranță nu este comod dar de aici până la pericol pentru purtător mai este cale lungă.
     • -5 (7 voturi)    
      Nu știu ce faceți voi, dar eu mă mișc (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:27)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Niste tarani

      înot, fac exerciții de forță, iau în brațe copiii, car sacoșe, ridic obiecte - toate aceste activități sunt normale pentru o persoană OBIȘNUITĂ (obișnuită, nu leneșă); un număr mare de joburi presupun activitate fizică ridicată = alte milioane de persoane obișnuite; copiii aleargă toată ziua = alte milioane.
      Toate aceste persoane s-au trezit că sunt obligate să schimbe un volum de oxigen mai mic cu câteva procente (numărul diferă în funcție de tipul de mască); sigur că nu mor și nici nu au o problemă directă, însă energia dată de oxigenarea corectă (și cu care organismele sunt obișnuite) scade - vezi în acest sens studiile făcute pe scăderea productivității angajaților - și vor apărea efecte indirecte - creșterea în greutate, accelerarea degenerărilor neuronale, diabet etc.
      Eu prefer să iau virusul și să-l urinez în 2-3 zile decât să accept o activitatea care-mi afectează organismul pe termen lung.
    • +4 (6 voturi)    
     irelevant (Marţi, 8 septembrie 2020, 8:36)

     costal [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     e vorba de masti n95 si de femei insarcinate, nu de populatia generala si de masti normale sau chirurgicale.
     • -4 (6 voturi)    
      O fi, însă n-am văzut că autoritățile avertizează (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:40)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui costal

      cu privire la aceste situații și că măsurile lor sunt în concordanță cu studiile care există în acest moment cu privire la purtatul de măști.
      N-am văzut în lege nicio excepție despre gravide și măști N95, deci statul român nu consideră oportun să COMUNICE acestei categorii RISCURILE la care o expune OBLIGATIVITATEA măsurilor adoptate.

      „nu împiedică câtuși de puțin desfășurarea normală a activităților zilnice” - este o manipulare nerușinată.
      Una din activitățile mele zilnice este să joc racketball (în sală cu alte persoane), cum fac, pentru că masca îmi taie cantitatea de oxigen de care am nevoie ca să-mi reglez funcțiile vitale în timpul jocului? Instructorii de Yoga cum fac cu clasele lor? Dar bolnavii pentru care plimbarea prin salină este activitate zilnică?
      • +2 (2 voturi)    
       gravidele nu poarta masti N95 (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:49)

       costal [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       de ce sa avertizeze cand nu sunt cazuri? Lumea poarta masti chirurgicale sau obisnuite.
      • +2 (2 voturi)    
       pe rand (Marţi, 8 septembrie 2020, 16:37)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       Racketball outside, daca se poate, daca nu reveniti atunci cand se poate mai bine...

       Yoga - outside - inca se poate, sau la distanta in sali bine ventilate natural, preferabil

       Plimbarea prin salina se poate inlocui cu inhalarea aer sarat prin intermediul unui inhalator care sa fie personal consta un pic dar poate sa fie chiar mai ieftin decat mersul la salina zilnic care poate sa fie inlocuit chiar cu mersul la mare ca s-a mai rarit lumea..

       Dupa cum se poate observa exista alternative si totul este rezolvabil
       • -2 (2 voturi)    
        „desfășurarea normală a activităților zilnice” (Marţi, 8 septembrie 2020, 17:36)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui ..13

        ce ți-e neclar în privința a ceea ce am spus?
        Activitățile mele zilnice - și a altor miliarde de oameni - se desfășoară în mod normal și în spații închise.

        Cine ești tu, măh, și toată nația asta de iubitori de mască să-mi spuneți mie cum e „normal” să-mi desfășor eu activitățile zilnice?!
        Am spus deja că am la birou sistem de ventilație care nu lasă nicio picătură de SARS-COV-2 să plutească - legea tot nu-mi oferă posibilitatea să permit accesul clienților fără mască.
        „Normal” e ca eu să mă plimb prin salină fără mască - testează-mă, ia-mi temperatura, stai la distanță, poartă tu mască; eu n-am absolut niciun motiv să mă protejez de un virus de care mă doare-n cot și nici nu te scuip pe tine ca să-ți transmit virusurile și bacteriile pe care le am în organism (dacă o fac, ai posibilitatea să anunți poliția și, dacă-s infectat, să mă băgați la bulău).
        Tot la mare, un dăjtept s-a gândit că ce bine ar fi să porți mască atunci când te plimbi seara pe malul apei (atunci când bate o briză de nu mai rămâne picătură de Cov-2 pe o rază de câțiva km2).

        Sigur că sunt alternative, însă acestea presupun ca eu - omul normal - să schimb modul în care îmi desfășor activitățile zilnice, nu înseamnă obligații doar în sarcina iubitorilor de mască.
 • -5 (13 voturi)    
  Ce-i remarcabil cu adevarat... (Luni, 7 septembrie 2020, 19:41)

  Luk [utilizator]

  ...E ca toate marile victorii sunt ale multimii in raport cu individul: fumatul pasiv, purtatul mastii, folosirea paielor de plastic si altele, multe altele.
  Se pare ca Lumea poate fi salvata doar daca multimile comanda indivizilor sa faca lucruri.
  Socialismul Planetar, visul atator generatii de putori...
  • +3 (7 voturi)    
   Moralitate "perfecta" (Luni, 7 septembrie 2020, 22:25)

   Enoeth [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   De ce sa vrem binele majoritatii, cand putem facilita "tunurile" unor "baieti destepti", la care respectarea legilor sunt facultative, la care minciuna tine loc de moralitate, iar toti ceilalti sunt tratati pe post de vite sau sclavi ? Aceeasi mentalitate, a acelorasi care in 1907 a ordonat impuscarea a 11.000 de "putori" pentru a favoriza si apara o mana de "capabili", "muncitori" si "merituosi". Admirabila alegere !!
   • -3 (9 voturi)    
    Hahahaha (Luni, 7 septembrie 2020, 23:58)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Enoeth

    Am ajuns la rascoale acuma :)))
    Hai ca stam bine, zau...
  • +6 (8 voturi)    
   victoria stiintei si a bunului simt (Marţi, 8 septembrie 2020, 8:38)

   costal [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   ambele in slujba indivizilor ale caror vieti sunt salvate. Dar de ce sa traiesti ca un om rational cand poti sa mori ca un prost?
   • -4 (8 voturi)    
    Nu, domnule (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:07)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui costal

    E victoria multimii, a gloatei inarmate cu sloganuri, meme si retele de socializare impotriva individului si individualismului. Nu e vorba de nicio stiinta si de niciun bun-simt, doar de puterea pe care o simt "obiditii" si "oropsitii" cand se alatura gloatelor in sustinerea cauzelor "baietilor destepti".
    Nu aveti decat sloganuri si nu spuneti decat ce va invata media sa spuneti.
    • +1 (3 voturi)    
     hahaha (Marţi, 8 septembrie 2020, 14:50)

     costal [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     te-ai descris perfect pe tine si ametitii anti-masti. Gloate debile care se informeaza de pe Facebook si ignora sfaturile expertilor. Gura pacatosului...
    • +2 (2 voturi)    
     stiti doar ca... (Marţi, 8 septembrie 2020, 16:52)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Mersul inainte nu a depins de gloata...

     A fost unul care a coborat din copac si i-a fost greu, si si-a riscat viata dar pana la urma i-a fost mai bine acolo decat numai in copac...Credeti ca a fost incurajat sa coboare din copac??? Ma indoiesc...

     A fost altul care a inventat dinamita si a crezut ca face bine - altii au folosit in tot ce nu era bun, a facut avere si din bun si din nebun si dar astazi sunt rasplatiti cei care cerceteaza...

     Lucrurile i-au uneori turnuri ciudate dar depinde de fiecare ce alege sa faca

     De obicei cel care iese din multume schimba regulile jocului si are castigulcel mai mare, alteori pierderea este a lui - chestiune de curaj si de asumare.
     • -1 (3 voturi)    
      Da (Marţi, 8 septembrie 2020, 20:53)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      Asa este. Asta-i motivul pentru care sunt optimist. Va multumesc pentru comentariu, sa stiti ca ajuta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by