O pacientă din Brazilia a fost timp de 152 de zile purtătoare a virusului SARS-CoV-2 cu capacitate de transmitere, cazul cu cea mai îndelungată prezenţă a virusului activ în organism documentat până în prezent în lume, potrivit unui studiu publicat marţi de presa locală, relatează agenţia spaniolă EFE, preluată de Agerpres.

Coronavirus BraziliaFoto: Fernando Souza / Zuma Press / Profimedia

Studiul elaborat de Laboratorul de Virusologie Moleculară al Universităţii Federale din Rio de Janeiro (UFRJ), consultat de cotidianul O Globo, susţine că persoanele asimptomatice infectate cu SARS-CoV-2 sunt „pilonii răspândirii” acestui virus.

Respectiva pacientă, o lucrătoare în sistemul sanitar din Rio de Janeiro, a avut în luna martie simptome uşoare de COVID-19. Ea a rămas atunci în carantină la domiciliu şi apoi şi-a reluat activitatea profesională după ce devenise complet asimptomatică.

În cadrul acestei cercetări au fost testaţi prin probe moleculare 3.000 de pacienţi, majoritatea lucrători sanitari, unii dintre ei având de asemenea virusul activ timp de mai multe zile după ce nu au mai avut simptome, nu însă o perioadă atât de îndelungată ca în cazul pacientei care a fost pozitivă 152 de zile.