Rusia a depășit marți pragul de un milion de infecții cu noul coronavirus, un nivel atins chiar în prima zi a noului an școlar organizat sub auspiciile pandemiei, transmite AFP și Barrons.

Prin RusiaFoto: Profimedia Images/Valery Sharifulin/TASS

Potrivit datelor raportate marți de autoritățile ruse, 1.000.048 de persoane au contractat coronavirusul de la izbucnirea pandemiei în țară, al patrulea cel mai mare număr de infecții la nivel mondial după Statele Unite, Brazilia și India.

Numărul deceselor a ajuns la 17.299 după ce alte 123 de persoane și-au pierdut viața în Rusia din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore.

Anunțul vine în aceeași zi în care a avut loc deschiderea noului an școlar, organizat fără ceremoniile obișnuite, peste 17 milioane de elevi și 1,5 milioane de profesori intrând în școlile în care au fost impuse reguli de distanțare socială și măsurarea obligatorie a temperaturii.

În Moscova, unde au fost depistate peste 263.000 de infecții de la începutul pandemiei, purtatul măștii de protecție este obligatorie pentru profesori și recomandată în cazul elevilor, autoritățile anunțând implementarea unor ore de curs flexibile pentru a evita aglomerarea elevilor în pauza sau la cantine.

Țara condusă de președintele Vladimir Putin a fost acuzată de manipularea datelor statistice pentru a raporta o rată a mortalității mai scăzută în țară, autoritățile susținând însă că aceasta se datorează programului masiv de testare (36,9 milioane de teste efectuate până în prezent), reorganizării spitalelor începând cu luna martie și implementarea izolării la domiciliu foarte devreme.

Rusia listează ca decese provocate de coronavirus doar acele fatalități a căror cauză principală a fost stabilită ca fiind COVID-19 în urma unei autopsii, în timp ce aproape toate celelalte țări includ persoanele care au fost testate pozitiv cu coronavirusul.

Citește și: