România ar putea ajunge la 2.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, după redeschiderea școlilor și a restaurantelor, apreciază managerul Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara, Cristian Oancea. El spune că și lui, ca părinte, îi este teamă să-și trimită copilul la școală pentru că s-ar putea infecta și, la rândul său, ar putea transmite virusul în familie. "Era bine să fi adus vaccinul în țară și după aceea să începem școala".

HotNews.roFoto: Hotnews

"În principiu, și e părerea mea personală, ne așteptăm la un număr crescut de cazuri, mă aștept la peste 2.000 și ceva de cazuri. Cred că indicele de transmitere e mult mai mare decât putem noi să identificăm în acest moment", a afirmat, la Digi 24, managerul Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara.

Medicul Cristian Oancea spune că sistemul sanitar este pus sub presiune în toată țara, paturile de la ATI "se umplu vertiginos", iar numărul de decese nu este în scădere.

Argumentele medicului:

  • "Sunt mai mulți factori. În primul rând, începerea școlii, începerea lucrului, pentru că oamenii se întorc din concediu, se aglomerează mijloacele de transport în comun, corporațiile și mai este și procesul electoral. Dacă vom fi responsabili, poate reușim să depășim cu bine aceste două luni.
  • Gândiți-vă că copiii sunt așteptați la școală, mai ales în clasele primare și gradiniță, de către bunici. Bunicii prezintă afecțiuni cronice, cam toți părinții noștri, bunicii noștri (...) sunt cu un grad de risc foarte ridicat.
  • Ne este frică să nu avem o transmitere în rândul vârstnicilor foarte crescută, lucru care va fi devastator pentru toate familiile, să zic așa.
  • Am temerea în primul rând că dacă copilul se va infecta va transmite la bunici. După aceea am temerea că mă voi infecta chiar eu.
  • Era bine să fi adus vaccinul în țară și după aceea să începem școala".