Turiştii cazaţi în hoteluri vor putea mânca în restaurantele din interiorul unităților de cazare chiar dacă se află în județe care depăşesc rata de infectare de 1,5 la mia de locuitori. Acestea sunt exceptate de la decizia de a permite deschiderea restaurantelor doar în zonele cu un indice al infectării cu SARS-CoV-2 de sub 1,5, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

bucatarie restaurantFoto: Max Pixel

Nelu Tătaru a precizat, vineri, că în cazul turiştilor cazaţi în hoteluri nu va fi aplicat criteriul indicelui de infectare de 1,5 la mia de locuitori stabilit prin decizia de joi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind regulile de deschidere a restaurantelor. Cei cazaţi în hoteluri pot mânca în restaurantele din interior indiferent dacă respectiva unitate de cazare este sau nu amplasată într-o zonă cu o rată mare de infectare.

Numărul persoanelor care vor putea sta la o masă în interiorul restaurantelor va putea fi de şase, cu condiţia respectării regulilor de distanţare.

Tătaru a spus că, din cea mai recentă evaluare a autorităţilor făcută în urmă cu două zile, rezultă că existau 49 de localităţi cu rata de infectare peste 3, iar în aceste zone nu ar putea fi deschise restauratele. Este vorba despre București și județele sau zone din Bihor, Bacău, Braşov , Vaslui, Iaşi, Prahova, Ilfov, a precizat Nelu Tătaru, citat de News.ro.

Ministrul susţine însă că o nouă evaluare în acest sens va fi făcută luni, iar aceasta va fi luată în considerare pentru redeschiderea restaurantelor din 1 septembrie.

Restaurantele şi cafenelele se redeschid în interior din 1 septembrie în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este de maximum 1,5/1.000 de locuitori, a decis joi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

La evenimentele private în spaţiu închis pot participa 50 de persoane, iar la cele în aer liber - 100. În aceleaşi condiţii referitoate la incidenţa cazurilor, organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

CITEȘTE ȘI: Document. În ce condiții se deschid restaurantele, cinematografele și sălile de spectacol, de la 1 septembrie