Urmează o perioadă în care autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de coronavirus, iar în acest context este evaluată capacitatea spitalelor de a face faţă unei astfel de situaţii, a declarat vineri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El spune ca va fi evaluată inclusiv capacitatea spitalelor de pediatrie de a primi şi trata pacienţi cu COVID-19, în contextul în care începe anul şcolar şi este posibilă o transmitere mai mare în rândul copiilor.

Spitalul de Pediatrie din PitestiFoto: Agerpres
  • "Urmează o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile de deschide cu capacitate închisă, teatre, cinematografe. Tocmai în acest context evaluăm capacitatea spitalelor de a gestiona o eventuală creştere.
  • Repet ce spunem în ultima perioadă: această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în prespital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii pentru a avea o transmitere comunitară scăzută.
  • Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical”, a declarat ministrul Sănătăţii vineri, la Sfântu Gheorghe, potrivit News.ro.

El spune că evaluarea capacităţii de terapie intensivă "rămâne primordială” pentru autorităţile sanitare, în condițiile în care în jur de 5% din cazuri ajung la ATI.

  • "Din studiile făcute de noi o capacitate de 600 de paturi ar putea fi ocupată în condiţiile în care avem 1500 de pacienţi noi timp de 10 zile. Avem studii şi avem evaluări făcute pe anumite perioade, dar sperăm ca acele recomandări să fie respectate pentru a avea o transmitere comunitară scăzută”, a precizat ministrul Sănătății.

În contextul în care urmează deschiderea noului an şcolar, Nelu Tătaru a anunţat că va fi făcută o evaluare a spitalelor de pediatrie, pentru a se cunoaşte capacitatea acestora de a trata copii infectaţi cu SARS-CoV-2.

Nelu Tătaru spunea joi că se aşteaptă la scăderea numărului de cazuri de COVID-19, dar că scăderea nu va fi una rapidă, ci treptată.

Coordonatorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, generalul Ionel Oprea, a cerut spitalelor să comunice care este capacitatea maximă pentru izolarea copiilor, pentru situaţia în care apar cazuri de COVID-19 după începerea anului şcolar.

Din cei peste 83.000 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus în România, de la debutul pandemiei, 5.105 sunt tineri cu vârste de până în 19 ani. Cei mai mulți dintre ei au vârste între 10 și 19 ani.