Lupusul și artrita inflamatorie nu sunt factori agravanți ai Covid-19, potrivit unor studii publicate marți în revista Arthritis & Rheumatology, relatează AFP.

Termometru coronavirusFoto: Carlos Tischler / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Persoanele cu lupus sau artrită inflamatorie prezintă la fel de multe riscuri de a dezvolta o formă severă de Covid-19 ca și cele fără aceste patologii”, explică Dr. Ruth Fernandez-Ruiz, co-autoare al unuia dintre studii, realizat de cercetători de la Grossman School of Medicine de la New York University.

Primul studiu a avut loc între jumătatea lunii aprilie și începutul lunii iunie asupra cazurilor a 226 de adulți - în mare parte persoane de culoare, hispanici și femei - cu forme de lupus mai mult sau mai puțin severe.

Al doilea studiu a început din martie pe o sută de persoane - în special femei albe - care suferă de artrită inflamatorie (reumatoidă, psoriazică și spondilită).

Toate acestea din urmă s-au dovedit pozitive pentru Covid-19 sau au prezentat simptome. 26% au fost spitalizate și 4% au murit. Procente comparabile cu cele înregistrate în populația generală din New York.

În schimb, pacienții cu artrită tratați cu medicamente pe bază de steroizi mai degrabă decât cu medicamente biologice țintite au fost de 10 ori mai susceptibili de a fi spitalizați în caz de infectare cu noul coronavirus.

Dar cercetătorii au remarcat că acest risc ar putea fi supraevaluat din cauza eșantionului mic.