Președintele brazilian Jair Bolsonaro a estimat luni că hidroxiclorochina ar fi salvat multe vieți în Brazilia, unde epidemia de coronavirus a ucis aproape 115.000 de oameni în șase luni, relatează AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Bolsonaro a vorbit la Palatul Prezidențial din Planalto, în fața medicilor aparținând grupului de „medici voluntari”, cu ocazia lansării planului „Brazilia în procesul de înfrângere a Covid-19”.

Grupul de „medici voluntari”, care, potrivit purtătorului lui de cuvânt, are 10.000 de membri în cele 27 de state ale țării, a apărat cu entuziasm hidroxiclorochina combinată cu alte medicamente pentru a lupta împotriva coronavirusului.

"Ați salvat, după cum am înțeles, mii și mii de vieți în Brazilia. Dacă hidroxiclorochina nu ar fi fost politizată, multe alte vieți ar fi putut fi salvate", a spus Jair Bolsonaro.

Cu toate acestea, Hidroxiclorochina a fost considerată ineficientă și în unele cazuri periculoasă în fața Covid-19 în mai multe studii științifice.

"Am aflat (...) că atacând virusul din stadiul inițial, folosind medicamente simple precum hidroxiclorochina, împreună cu azitromicina (un antibiotic) și alte medicamente, boala slăbește și (acest lucru) oprește ca majoritatea cazurilor să se înrăutățească", a declarat anestezistul Luciano Dias de Azevedo, care conduce grupul.

"Frumoasa noastră hidroxiclorochină (...) a reușit să reducă daunele Covid-19 (...). Brazilia, nu vă temeți de acest medicament", a lansat un medic, Raissa de Melo Soares.

Bolsonaro, în vârstă de 65 de ani, a spus că însănătoșirea sa de Covid, în iulie, s-a datorat tratamentului cu hidroxiclorochină.

După plecarea succesivă a doi miniștri ai Sănătății ostili tratamentului cu hidroxiclorochină, Jair Bolsonaro a reușit să solicite ca hidroxiclorochina să fie oferită pacienților cu forme ușoare din spitalele din țară.